YouTube обвинет за невнимание во судската постапка со BitConnect

Дигиталниот медиумски гигант YouTube е споменуван во тужбата поврзана со колапсот на BitConnect, платформата за кредитирање криптовалути обвинета за измама.

Затворањето на BitConnect во јануари – кое следеше по серија предупредувања од американските инвеститори – предизвика неколку тужби од инвеститори, вклучувајќи и во еден Флорида, поднесен на крајот од јануари. Платформата на BitConnect беше врзана со токени и внатрешна платформа за крипто-размена, од кои и двете од нив беа непостојани во последниве месеци (откако беа оценети над 400 долари, токенот сега вреди помалку од 0,50 долари по глава според CoinMarketCap).

Таа тужба подоцна станала консолидирана класна акција по одлуката на судот во јуни, што се случи по барањата за тековна истрага од страна на Федералното истражно биро (FBI).

YouTube е оптужен поради небрежност со нелегална содржина на својата веб-страница – особено поконкретно поради промотивните видеа на BitConnect бустерите и филијали. Тужителите напишале во сите изјави дека Топ 10 најпопуларните филијали на BitConnect “објавиле над 70.000 часа неедитирана содржина, генерирајќи 58.000.000 прегледи и привлекоа стотици и стотици илјади жртви”.

Тие понатаму наведоа:

“Со донесување на политики креирани да ги спречат лошите актери (како што се оние кои бараат рекламирање во измамнички Ponzi шеми) да шират штетни, навредливи или несоодветни содржини преку својата платформа, во сопственост на YouTube, се должни да имаат разумна грижа за спречат таква содржина да им наштети на своите корисници.”

YouTube, според тужбата, “не успеа како главна барикада да ги заштити своите корисници.”

Google – Матичната компанија на YouTube – направи напори во март за да ги забрани рекламите за криптовалути, вклучувајќи ги и оние врзани за ICO. Таа политика стапи на сила минатиот месец.

Во мејлот упатен кон CoinDesk, Дејвид Силвер, основач на адвокатската фирма “Silver Miller”, кои ја поднесоа тужбата, ја повика компанијата “да преземе одговорност” за својата наводна улога.

“Платформата му дозволи на BitConnect да стигне до стотици илјади потенцијални инвеститори, додека YouTube беа свесни дека BitConnect беше измама. Како што вели старата поговорка: Понекогаш кога лежите со кучиња, добивате болви”, напиша тој.

Google не одговориja веднаш на барањето за коментар.

Leave a comment