Youtube додаден како обвинет во колективната тужба против BitConnect

Според судските документи поднесени на 3-ти јули, Youtube е додаден како обвинет во судска тужба против BitConnect.

Тужбата првично беше поднесена на 24-ти јануари од страна на шест лица кои ги застапува адвокатската фирма Silver Miller. Подносителот наведува дека крипто-инвестициската платформа BitConnect издала крипто -токени кои биле нерегистрирани хартии од вредност и добиле дополнителни средства преку “широко-распространетата Ponzi шема“. Тужителите изјавиле дека нивните лични загуби изнесувале 771.000 долари. BitConnect, наводно, ги искористил средствата добиени од нови инвеститори за да ги исполни очекувањата на веќе постоечките.

Од судските документи стекнати од Cointelegraph, BitConnect и неговите поврзани страни објавиле голем број промотивни видеа на Youtube, кои се сметаа за несоодветни, бидејќи материјалот, наводно, ги привлекол потенцијалните инвеститори во инвестициска измама. Се вели Youtube дека не успеа да ги отстрани и избрише објавените видеа, кои ги изложија “безброј” корисници на Youtube на штетни видеа и нелегално промовирани инвестиции.

Топ десет филијали на BitConnect на Youtube, наводно, објавија повеќе од 70.000 часа неедитирани содржини, кои генерираа 58.000.000 прегледи. Во документот се вели дека бројот на прегледи на неколку видеоснимки на промотерите во голема мера ги надминале праговите  во бројки за гледаност. Имено, фер број на корисници го известиле Youtube за лажното работење на BitConnect, објавувајќи видеа со наслови како “Како работи BitConnect измамата”, “Крег Грант објаснува BitConnect измама” и други. Во мејл до CoinTelegraph, Дејвид Сребрена од Silver Miller изјави:

“Овој случај не е за Youtube да биде говорник или издавач на содржината на својата веб-страница. Наместо тоа, одговорноста се заснова на неуспехот на Youtube да дејствува по дознавањето од содржина директно објавена на Youtube за лесно предвидлива штета што ја предизвикуваат партнерите за рекламирање … Како што вели старата поговорка: Понекогаш кога лежите со кучиња, добивате болви.”

Подносителот наведува дека ако Youtube спровел соодветно пребарување низ своите бази на податоци, тоа би ги отстранило штетните BitConnect видео клипови. Наместо тоа, Youtube, наводно, прифатил поголем број на видеа поврзани со BitConnect, што резултирало со бројни жртви, вклучувајќи ги и членовите на тужбата.

Документот исто така се однесува и на Google LLC, кој ја смени политиката за финансиски производи за да ги забрани сите реклами поврзани со криптовалути и слична содржина поради потенцијална штета на корисниците на платформите што ги поседуваат Google, вклучувајќи го и Youtube. Заклучокот во документот е:

“Youtube не успеа да ги заштити и предупреди своите корисници од самата штета која Youtube ја направи со своите рекламни протоколи и сопствени алгоритми”.

 

Leave a comment