Wall Street Journal создаде своја криптовалута па потоа ја уништи

The Wall Street Journal (WSJ) создаде, а потоа ја уништи сопствената криптовалута во обид да ја “разбере” индустријата, беше објавено во мини документарец во средата, 3-ти октомври.

WSJ монетата, за која новинарот Стивен Русолило се надеваше дека ќе фрли светлина врз новата крипто-економија, додека обезбедува случаи за вистинска употреба во новинарската индустрија, успеаја да се издаде вкупно во две единици.

Куп од околу 150 физички WSJ монети беше дополнително дистрибуиран до публиката на панел дискусија за нејзиниот концепт на годишната конференција за технологија D.Live во Хонг Конг.

Говорејќи на панелот беа извршниот директор на службата за дознаки на BitPesa, Елизабет Росиело, и поранешниот директор на Ripple, Стефан Томас, кои и двајцата гледаа значителен потенцијал во новинарско криптосредство за плаќање.

“Ако ги намалите трошоците за движењето на пари, целата економија се менува …” Како можам да платам за онлајн новинарска статија? “, наведе Томас како пример.

Русолило се здружи со Јапонскиот инвеститор Макуто Такемиа за да го употреби блокчејнот Iroha на Hyperledger како основа за WSJ монетата.

Двајцата средија снабдување на 8,4 милијарди единици, кои пристигнаа по просек на снабдување на првите десет криптовалути по пазарно ограничување.

Две монети стигнаа и до локален бар и беа разменети за две пива.

Меѓутоа, кога Русолило побара целосно издавање од инвеститорите, сепак, тоа беше сопствениот етички претставник на WSJ, кој ја затвори програмата. Нил Липшиц, уредник за етика и стандарди, изјави дека монетата WSJ го покрена она што Русолило вели дека се “етички прашања”.

“Ние не сме во бизнисот за да се мешаме во крипто светот; ние сме тука да го пријавиме и да го објасниме, исто како што известуваме за банките, но ние не превземаме таков чекор да започнуваме банка “, рече тој, додавајќи:

“Ние нема да создадеме валута”.

На крајот на август, Associated Press потпиша партнерство за лиценцирање содржини со блокчејн стартапот Civil за да ги истражи начините за обезбедување на правата на интелектуална сопственост, поддршка на етичко новинарство и следење на употребата на содржини со блокчејн технологија.

Leave a comment