US DEA: крипто-криминалот опаднат за 80% од 2013-та година до сега

Агент на U.S. Drug Enforcement Administration (DEA) забележа дека улогата на Биткоин (BTC) во кривичните дела е намалена на само 10% од трансакциите, додека самите трансакции “неверојатно се зголемија”, објави Bloomberg на 7-ми август.

Во интервјуто, специјалниот агент на DEA, Лилита Инфанте, кој е член на 10-члената Cyber Investigative Task Force, рече дека соодносот на легитимните со нелегални битковински трансакции се смени во изминатите пет години, истакнувајќи:

“Обемот се зголеми неверојатно, износот на трансакции и вредноста на доларот во текот на годините бележат значителен пораст во криминалните активности, но односот е намален.”

Концептот на криминалците кој се осврнуваат кон криптовалути како алтернатива на готовина, традиционално формира централен аргумент што го користат критичарите за иднината на Биткоин.

Регулаторите исто така го имаат истиот став за перцепираната употреба на криптовалутите за незаконски цели, честопати поврзани со тероризмот и перењето пари.

Меѓутоа, со растечката популарност на Биткоин, сега тоа е легитимно тргување кое го формира огромното мнозинство на активност, со Инфанте истакнувајќи дека “повеќето трансакции се користат за ценовни шпекулации.”

Таа додаде дека иако altcoins фокусирани на приватноста се помалку чести и повеќе анонимни од Биткоин, DEA “сè уште има начини за следење” на валути како што се Monero и Zcash. Инфанте заклучи:

“Блокчејн всушност ни дава многу алатки со кои можеме да ги идентификуваме луѓето. Јас, всушност, сакам тие да продолжат да ги користат [криптовалутите].”

На јавен состанок на Американскиот дом околу дигитални средства во средината на јули, управниот партнер на Андресен Хоровиц, Скот Купер сугерираше дека “Биткоин е најдобриот пријател на спроведувачите на законот”, поради способноста да се следат нелегалните трансакции на блокчејнот.

 

Leave a comment