Subreddit / r / Bitcoin достигна еден милион претплатени корисници

Subreddit-от “Stalwart Bitcoin” (BTC) “r / Bitcoin” достигна еден милион претплатници, според пост од модераторот “ibelite” на 2 –ри декември.

Една од најпознатите онлајн Биткоин заедници, / r / Bitcoin е основана во септември 2010-та година, речиси две години по објавувањето на биткоин белата книга. Subreddit-от достигна цена од еден милион претплатници поради неодамнешната пазарна криза почнувајќи од 14-ти ноември, која продолжи и во текот на целата недела, кога Биткоин падна под 4.000 долари на 29-ти ноември.

Subreddit забележува во својот дескрипшн дека тие се “посветени на Биткоин, валутата на Интернетот”, продолжувајќи:

“Биткоините се издаваат и управуваат без било каква централна власт: нема влада, компанија или банка задолжена за Биткоин. Би можеле да бидете заинтересирани за Биткоин ако сакате криптографија, дистрибуирани системи peer-to-peer или економија”.

Од времето на печат, Биткоин тргува со околу 4,022 долари, што е повеќе од 36 отсто во текот на месецот, но повеќе од 4 отсто во текот на неделата.

Алтернативен subreddit, наречен “/ r / btc”, подоцна беше креирана на страницата со цел “да се поттикне и да се поддржи слободната и отворена биткоинска дискусија” како одговор на наводите дека модераторите на форумот / r / Bitcoin се вклучија во цензура против одредени теми , посебно дебата за зголемување на блок.

Корисникот “theymos”, модератор од висок профил на / r / bitcoin во центарот на контроверзноста на цензурата, исто така, ја бранеше неговата наводна цензура забележувајќи дека “мислењата за нешто, посебно водени од емоции (како што е дебатата за големината на блокот) да бидат избришани, освен ако не воведуваат некои многу суштински нови идеи за оваа тема”.

Еден redditor кој не се согласувал со ова, чиј пост добил 89 upvotes, се спротивстави на ова објаснување, тврдејќи: “Како биткоинската заедница треба да изгради консензус за да направи hard fork кога модераторите на / r / bitcoin ги забрануваат дискусиите за било каква сугестија за hard fork која нема консензус?

Роџер Вер, истакнат адвокат на hard fork-от од Биткоин, Bitcoin Cash (BCH), во свој твит го изложил своето мислење дека / r / Bitcoin, наводно, е “целосно цензуриран веќе три години”.

Како што е соопштено, Bitcoin Cash самиот беше тешко оформен како решение за проблемот со приспособливост на Биткоин. Altcoin-от има максимална големина на блок од осум мегабајти (за разлика од еден во оригиналниот блокчејн на Биткоин).

Само минатиот месец Bitcoin Cash повторно се hard fork (оддели) на две одделни валути, BCH и Bitcoin SV (BSV), бидејќи спротивставените фракции не успеаја да постигнат консензус околу понатамошните измени на протоколот.

Од времето на печат, / r / btc има 231.000 претплатници – малку под една четвртина од онаа на својот ривал / r / Bitcoin.

Leave a comment