Sony развива блокчејн систем за управување со дигитални права

Јапонскиот електронски гигант Sony разви нов систем за управување со дигитални права базиран на блокчејн, кој може наскоро да биде пуштен во комерцијална употреба.

Според соопштението за печатот од фирмата во понеделникот, системот ќе помогне во управувањето со информациите поврзани со авторските права за дигитални содржини, наведувајќи ја образовната содржина како случај за примарна употреба. Фирмата вели дека, управувањето со содржинските права во моментов во голема мера се врши рачно од страна на индустриски организации или самите креатори, а новиот систем е дизајниран да го направи тој процес поефикасен.

Користејќи ја платформата, учесниците ќе можат да ги споделат и потврдат информациите како што се датумот и времето на создавање и деталите за авторот. Исто така, автоматски ќе го потврди времето на создавањето на правата на пишаното дело, додава фирмата.

Се вели дека дигиталните содржини како што се книги, музика, видео, содржини на виртуелната реалност и слично, се поддржани од новиот систем, кој се базира на сличен систем претходно развиен од страна на конгломерато. Sony вели дека сега размислува за можна комерцијализација на системот како услуга.

Јапонската фирма не е непознат за блокирање на иновациите.

Минатиот месец, истражување на iPR Daily, медиумски специјализиран за интелектуална сопственост, покажа дека Sony е во првите 30 компании за блокчејн патенти, кој поднел најмалку 20 апликации. Имено, некои од тие  се насочени кон правецот кој Sony го направил со системот објавен вчера.

Како што CoinDesk објави во април, еден од патентите поднесени во U.S. Patent and Trademark Office опишува концепт во кој се чуваат податоци за дигитални права користејќи блокчејн. Компанијата, исто така, поднесе барање за пронајдоци, вклучувајќи систем за автентицирање на кориснички податоци и управување со образовни податоци.

Leave a comment