Samsung потврдува дека планира повеќе блокчејн смартфони

Одделот за мобилни на Samsung се обидува да ги прошири своите блокчејн-активности и “ќе обезбеди поддршка за блокчејн услуги на претстојните уреди.”

Во пост за медиумите, шефот за стратешка технологија на Samsung Mobile Чаи Вон-чеол најави дека функцијата за крипто паричник на Galaxy S10 – моментално достапна само за корисници во Јужна Кореја, Канада и САД – наскоро ќе биде возможна и во “други земји”.

Чаи изјави дека “Samsung ќе соработува со телекомуникациските оператори” во врска со проекти кои вклучуваат “идентификација во блокчејните технологии и регионалните валути (fiat)”. Тој истакна дека таквите проекти ќе обезбедат основи за “големите девелопери и стартапи” да експериментираат со “нови блокчејн услуги”.

Чаи тврдеше дека блокчејната технологија отвора “повеќе можности за [низа] индустрии и стартапи”, и дека ова е “во согласност со филозофијата за развој на производи на компанијата”.

Шефот за технологија, исто така, истакна дека Samsung Mobile размислува за голем број блокчејни “прашања за соработка во разни области”.

На друго место, Forbes известува дека друга подружница на Samsung, инвестициската единица Samsung NEXT, неодамна ја предводеше стратегиската финансиска помош за Theta Labs, креаторот на децентрализираниот протокол за видео стриминг на Theta Network. Исто така, ко-водач на наддавањето беше операторот за паричници Blockchain.

Оваа година значително се забележува дека Samsung ги интензивира своите блокчејн операции.

До почетокот на 2019-та година, кога мобилната единица на компанијата го објави лансирањето на S10 и неговиот крипто-паричник, Samsung ги канализира своите блокчејн-активности исклучиво преку својот оддел за IT услуги на Samsung SDS. Сепак, сега веќе не е единствената подружница на Samsung која активно работи на блокчејните услуги и производи.

Минатиот месец, Samsung SDS потпиша договор со Mahindra, една од најголемите деловни групи во Индија, во договор кој двете компании ќе ја промовираат блокчејната платформа на Samsung NexLedger во Јужна Азија.

Leave a comment