Samsung бара Британска трговска марка за крипто паричник

Јужнокорејскиот електронски гигант Samsung очигледно бара трговска марка во Велика Британија за крипто паричник, според поднесената пријава од 27-ми декември во Британската канцеларијата за интелектуална сопственост.

Во делот “Класи и термини” на апликацијата, Samsung ги наведува таквите развојни случувања како “Компјутерски софтвер за употреба како крипто паричник; Компјутерски софтвер за пренос на криптовалути и плаќање користејќи блокчејн технологија; Компјутерски апликациски софтвер за смартфони, имено, софтвер кој им овозможува на корисниците да пренесуваат криптовалути врз основа на блокчејна технологија и да плаќаат преку апликативен софтвер на трети страни.”

Апликацијата ги следи по гласините – последователно побиени од Samsung – дека компанијата планира да вклучи крипто cold wallet со на својот Galaxy S10 смартфон. Samsung поднесе три апликации за трговски марки на Европската унија за блокчејн и крипто софтвер на 10-ти декември.

Претходно во декември Cointelegraph објави дека големиот производител на смартфони HTC го интегрира децентрализираниот пребарувач Brave на HTC Exodus 1 телефонот, “првиот мобилен телефон” со поддршка за повеќе блокчејни, вклучувајќи ги и мрежите Bitcoin (BTC) и Ethereum (ETH).

Минатиот месец, електронскиот снабдувач SIRIN Labs, кој е фокусиран на блокчејн, го лансираше својот прв блокчејн смартфон, наречен FINNEY. Врз основа на Android и SIRIN оперативниот систем со отворен код, SIRIN OS, телефонот на FINNEY нуди cold storage крипто паричник и обезбедува шифрирана комуникација.

Во октомври, производното крило на Samsung, Samsung Foundry, започна нов процес на производство на својот 7-нанометарски (nm) процесорски јазол Low Power Plus (7LPP), кој може да ја намали потрошувачката на енергија до 50 проценти. Чипот, наводно, би можел да има позитивни импликации за фармерите на крипто кои го користат хардверот на Samsung, бидејќи трошоците за енергија се покажаа како критичен фактор во профитабилноста на индустријата.

Leave a comment