Opera Browser истражувa нови блокчејн апликации

Opera, снабдувач на популарен веб-пребарувач, соработува со фирмата Ledger Capital, која нуди советодавни и финансиски услуги за понатамошно истражување на блокчејн технологијата.

Според соопштението за медиумите, стратешкото партнерство е со цел двата ентитета да бараат нови “апликации и случаи на употреба” за блокчејн, како и “можности за развој” на технологијата во операторите на Opera.

Opera не е нова во блокчејн просторот и извонредно развива на крипто-wallet кој е вграден во нејзиниот Android пребарувач. Лансираше бета-фаза од производот за јавноста во јули. Во септември, таа додаде функција која им овозможува на корисниците да испраќаат крипто-колекционерски предмети, како што се CryptoKitties, директно од wallet-от.

Фирмата, исто така, доби инвестиција од биткоин-фармачкиот гигант Bitmain, кој поседува 3% од акциите, придружувајќи се на неодамна објавениот IPO проспект.

За новото партнерство, Динган Феи, партнер менаер во Ledger Capital, изјави:

“Opera веќе ја презеде водечката улога меѓу главните веб-пребарувачи, со интеграција на иновативниот крипто-wallet и инвестициите од други водечки крипто-компании како што е Bitmain. Со нетрпение очекуваме да ги разгледаме следните чекори за тоа како Opera ќе ги искористи своите масивни екосистеми и технички компетенции да се создаде експоненцијална вредност за неговата корисничка база и поголем блокчејн простор.”

Во јули оваа година, Opera – која беше основана во 1995-та година во Норвешка – имаше успешна IPO и на Nasdaq листата беше напишана со тикер OPRA.

Фирмата, која има “над 300 милиони корисници ширум светот” вели дека, бидејќи нејзиниот крипто-wallet ја отстранува потребата за трети лица plug-in или dapps, “ја намали бариерата за влез во мрежата на иднината за корисниците и програмерите.”

Чарлс Хамел, лидер за продукти за крипто-wallet-от на Opera, изјави: “Плаќањето со крипто-wallet е како да испраќате дигитална готовина директно од вашиот телефон, а ние едноставно го направивме полесно. Ова отвора нови можности за трговците и креаторите на содржини.”

Leave a comment