Opera ќе лансира вграден крипто-wallet за десктоп пребарувач

Оpera го лансира својот десктоп пребарувач со функција на вграден крипто-wallеt, според соопштението за печатот споделено во средата, 8-ми август.

Фирмата веќе нуди мобилен крипто-wallet како дел од својата бета верзија на Opera за Android, која започна во јули претходно оваа година. Opera ги наведува “силниот интерес” и “претежно позитивните реакции од крипто-заедницата” за мобилниот крипто-wallet како поттик за својот последен потег.

Новата десктоп верзија ќе им овозможи на корисниците да го поврзат својот десктоп пребарувач со нивната постоечка мобилна апликација со крипто-wallet со скенирање на QR код – систем што го користи Оpera за синхронизација на десктоп-мобилни апликации веќе неколку години, како на пример, со Whatsapp веб-клиент.

Користењето на поврзан мобилен-десктоп систем значи дека wallet-от може да ја имплементира забраната за заклучување на телефонот за да им овозможи на корисниците да ги потпишат трансакциите користејќи ги нивните отпечатоци од прсти, наместо да внесуваат лозинки во нивните пребарувачи, кои што не само што се поефикасни, туку и посигурни. Постоечкиот Android крипто-wallet е “контролиран од корисниците”, што значи дека клучевите се зачувуваат на телефонот, наместо на централизиран сервер.

Како и со мобилната апликација, десктоп-клиентот ќе ги поддржува токените, како и дигиталните колекционерски предмети, со продуктска предност на Opera Crypto Чарлс Хамел, коментирајќи дека интеграцијата на пребарувачот претставува уште еден чекор во “правењето криптовалути и Web 3.0. мејнстрим “.

Веб-пребарувачот на Opera и мобилните пребарувачи особено вклучуваат софтвер за анти-криптокрадење од јануари оваа година.

Кон крајот на јуни, се појавиле непотврдени гласини дека популарната брокерска и крипто-апликација Robinhood ќе понуди сопствена функција на крипто-wallet, откако фирмата објави оглас за работа за крипто-инженери, кои сугерираа дека истражувањето ја развива инфраструктурата на wallet-от.

Leave a comment