‘Netflix за професионален раст’: платформата им помага на корисниците да учат преку гледање видеа

Еден блокчејн проект наречен Education Ecosystem развива децентрализирана платформа за онлајн учење наречена LiveEdu, каде што луѓето можат да научат како да изградат комплетни производи во категории како што се програмирање, криптовалути, вештачка интелигенција и други технолошки области. Опишувајќи се како “Netflix за професионален развој”, компанијата вели дека е различна од другите онлајн платформи за учење, бидејќи тие се фокусирани на ученици кои се на средно до напредно ниво и кои сакаат да ги подобрат своите кариери, а не почетници кои штотуку почнуваат.

Учење од реални проекти

Според истражувањето на Training Industry, парите потрошени за професионален развој низ светот изнесуваа 359,3 милијарди долари во 2016-та година и достигнаа 362,2 милијарди долари во 2017-та година. Education Ecosystem најави амбициозна цел – да ја наруши индустријата за професионална обука.

LiveEdu е платформа каде учениците со средно и стручно ниво можат да ги добијат тековните информации за идните технолошки полиња од нивните поискусни колеги. Покрај програмирањето, криптовалутите и вештачката интелигенција (AI), постојат теми како развој на игри, сајбер-безбедност, наука за податоци, дизајн, виртуелна реалност (VR) и зголемена реалност (AR).

Креаторите на содржините развиваат проекти каде што се покажуваат себеси како градат вистински производи. Корисниците можат да гледаат видеа со предавања во живо и истовремено да комуницираат со креаторот на проектот за време на стримингот во живо. Сите видеа се исто така архивирани.

Компанијата вели дека програмерите веќе со години снимаат како тие создаваат производи. Проблемот беше што на учениците од техничките области не им беше лесно да ја најдат инструкцијата за точна тема или соодветни примери за реалниот живот, особено откако го поминаа нивото на почетници. Овие видеа беа расфрлани низ YouTube, Twitch, и Reddit или на лични блогови. Education Ecosystem одлучи да направи посветено место каде што двете страни – инвеститорот и другите корисници – би можеле да се сретнат. Целта на компанијата е да обезбеди библиотека за учење на проекти, каде што учесниците лесно можат да најдат практични примери за некои од најпознатите барани вештини на денешницата.

“Ние веруваме дека учењето од реални проекти е практичен и ефикасен начин за професионалци и студенти да ги подобрат своите вештини и да заработат повеќе пари во својата кариера”, вели извршниот директор на Ecosystem Education и основач д-р Мајкл Џ. Гарбаде.

Клучна компонента на екосистемот е Education Token (LEDU).Новата верзија на LiveEdu, која тимот сега ја развива, ќе биде придвижувана од овој ERC-20 токен. Во моментов, монетите на LEDU се достапни на Exrates, BitForex, Livecoin, Mercatox и IDEX. “LEDU токените се користат како плаќање за сите финансиски трансакции во внатрешниот екосистем, како и награди за креаторите на проектите, учениците, модераторите на локациите и развивачите на екосистеми на API”, вели компанијата.

Милиони корисници во 200 земји

Бета верзијата на програмата беше лансирана на крајот од 2015-та година со името “Livecoding.tv”. Таа вклучуваше само видео содржини поврзани со програмирање. Главната промена на проектот беше направена две години подоцна во 2017-та година. Платформата беше преименувана во “LiveEdu”, категориите на образование беа исто така проширени на тековните теми. Тимот исто така ја прилагоди структурата за монетизација. Education Ecosystem склучи продажба со токени во февруари 2018-та година.

Сега компанијата заработува со претплати. Education Ecosystem нуди различни цени врз основа на бројот на теми и времетраењето. Во иднина компанијата планира да заработи главно преку B2B и B2G продажба. Продажните канали B2B и B2G ќе бидат лансирани во 2019-та година.

Education Ecosystem вели дека LiveEdu го користеле повеќе од еден милион луѓе во скоро 200 земји од почетокот на платформата. Бројот на стручњаци надминуваше 13.000, и тие создадоа над 200 000 видеа. Во моментов се додаваат околу 50 нови проекти неделно. Оваа бројка се очекува да се зголеми како што компанијата се обидува да изгради најголема библиотека за учење на интернет проекти.

Education Ecosystem планира да го прошири својот надворешен екосистем во 2019-та година со тоа што ќе вклучи бизниси, колеџи и универзитети, како и други платформи за онлајн образование. Компанијата гледа на Pluralsight, Udemy и други како потенцијални партнери и се надева дека овие компании можат да станат дистрибутивни канали за проектите достапни на LiveEdu преку својот API.

Тимот неодамна направи roadshow низ Северна Америка, присуствуваше на големи настани како BlockShow во Лас Вегас, Token Fest во Бостон, и Blockchain Seattle. Другото  roadshow низ Азија треба да започне во октомври.

Leave a comment