Петата најголема банка во светот со своја пробна криптовалута во 2019-та година

Банкарскиот сектор на Јапонскиот Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) планира да пушти во употреба своја пробна криптовалута во почетокот на 2019-та година, извести Јапонскиот CoinTelegraph на 15-ти мај.

Јапонскиот Cointelegraph ги цитираше локалните медиуми NHK велејќи дека тест фаза на криптовалутата, позната како MUFG Coin, може да вклучи околу 100.000 носители на сметки.

Во моментов петата најголема банка во светот според средствата, MUFG првично ја означи својата намера да започне токен во јануари оваа година, правејќи го тоа стана првата Јапонска банка која издала такво нешто. Плановите за овој потег се протегаат наназад се до 2016-та, CoinTelegraph објави во тоа време.

MUFG Coin е дизајнирана да понуди криптовалутна функционалност како прво и основно, со тест корисниците да преземат апликација која автоматски ќе го конвертира нивниот депозит. Според извештаите на NHK, еден MUFG би имал еднаква вредност од еден јен.

Според NHK, корисниците “би можеле да ја користат валутата за да вршат плаќања на места како ресторани, супермаркети, пазари и други продавници”, како и да направат “трансфер на валутата на сметките на други учесници”.

Банката се приклучи кон постојаното зголемување на бројот на главни Јапонски ентитети, подготвувајќи ги патиштата кон индустријата за криптовалентност. Секторот за размена доминираше во насловите во 2018-та година, со имињата како DMM и Yahoo! во различни фази на вклучување.

Leave a comment