Money 20/20: Експертите дебатираат дали блокчејн ќе ги замени сегашните платежни системи

На конференцијата “Money 20/20” во Лас Вегас, денес, 22-ри октомври, експертите во блокчејното поле дебатираа за иднината на технологијата и нејзините потенцијални ефекти врз начинот на плаќање.

Главниот директор за технологија на Ripple, Дејвид Шварц и заменик-претседателот на стратегија за производи, Естер Пиг, понудија конкурентни визии за тоа дали блокчејнот ќе има корист за плаќањата.

Според Шварц, блокчејната технологија ќе ги замени сегашните платни системи во светот, чии програмери “вложуваат во систем кој датира од dial-up ерата”.

Блокчејн ќе направи за платните системи тоа што е-мејлот направи на традиционалната пошта, изјави Шварц. Според него, платните системи базирани на блокчејн ќе овозможат помали и почести плаќања кои не постојат во тековниот платежен екосистем, бидејќи тоа е премногу бавно и скапо:

“Ако погледнете во вашиот e-мејл токму сега сигурен сум дека 99 проценти од она што го гледате никогаш не би било во вашата пошта. Имаме плаќања кои не можат да го толерираат одложеното време и тие едноставно не се случуваат […] што ќе се случи е компаниите кои можат да ги обезбедат тие ниски трошоци за плаќање со поголема брзина ќе го добијат бизнисот, а оние кои не ќе мора да се прилагодат или да изумрат, исто како и во било која технолошка револуција.”

Шварц понатаму тврдеше дека блокчејнот е “вистинската технологија” за нов систем за плаќање, бидејќи е безбеден и им овозможува на “секој учесник да го верификува лично секое правило на системот”. Тој понатаму изјави дека блокчејните се “фундаментално сигурни”.

Пиг го започна својот аргумент поставувајќи го прашањето “кој проблем го решава блокчејн, што не може моментално да се реши со постојните платежни платформи подеднакво”.

Таа изјави дека тврдењата за способноста на блокчејнот да ги намали трошоците се преценети, како што се наведуваат изјавите на извршниот директор на Western Union дека неговиот пробен блокчејн тест со Ripple не произведува финансиски придобивки за компанијата. Пиг наведе значајни административни и инфраструктурни трошоци за одржување на блокчејн.

Блокчејн исто така не е толку сигурен како што се претпоставува дека е, според Пиг, во тоа додека нуди некаква безбедност, не може самостојно да предвиди или да открие криминално однесување. Таа рече дека, иако има простор за подобрување, сегашните платните системи се сигурни и безбедни.

Пиг дојде до заклучок велејќи дека блокчејнот има потенцијал и треба да биде истражен, но дека “не е јасно разбран, ниту проверен”, и “апсолутно нема” да ги замени денешните платежни платформи.

Leave a comment