Matchmaker за тргување: Платформа спарува клиенти со финансиски експерти

Проектот на Тајванскиот Bincentive, иновативен провајдер на услуги за крипто-трејдери во Азија, ја разви идејата за усогласување на нивните клиенти со трговски експерти. На платформите на Bincentive, клиентите се совпаѓаат со експерти за трговија и можат да ги следат активностите на експертите на крипто пазарите. Понатаму, клиентите имаат можност да имаат експерт кој иницира исти тргувања истовремено. Овие експерти добиваат претходно префрлен надоместок кој се плаќа кога трговецот ја погодил целта и има позитивни придобивки.

Како функционира финансиското спарување?

Основан во јули 2018-та година, Bincentive има за цел создавање на smart mirror интерактивен екосистем за трговија, базиран на вештачка интелигенција (AI), big data, социјално тргување, лични hedge фондови и блокчејн технологија. За разлика од традиционалното mirror тргување, smart mirror обезбедува разузнавачки информации за да им помогнат на инвеститорите автоматски да ги следат трговските сигнали од трговците, објаснува компанијата. “Оваа иновативна платформа им овозможува на поединечните членови (инвестициски клиенти) да се поврзат со финансиски експерти, воведува споделување на профит и создаваат мост од крипто-средства за сите финансиски производи”, се вели во белата книга на проектот.

Според Bincentive, и клиентите и експертите можат да профитираат од овој процес. Основните правила се како што следува: клиентите можат да го изберат експертот за трговија и smart contract кој најдобро одговара на нивните потреби. Експертите за тргување имаат способност да изберат сопствени услови за наградување. Експертите можат да испраќаат сигнали директно до берзите преку платформата Bincentive за да направат договорени тргувања 24/7. Клиентите одлучуваат кога да инвестираат и кога да го прекинат smart contract-от.

Платформата Bincentive има за цел да обезбеди професионални финансиски услуги од традиционални трговски експерти, квантитативни трговци и AI trade engines преку Quasi Decentralized Apps (Q-DApps). “Користејќи ја блокчејн и технологијата на smart contract, експертите за трговија можат безбедно и прифатливо да ги презентираат своите стратегии за тргување, овозможувајќи им на инвестициските потрошувачи едноставно да ги изберат услугите за тргување што најдобро ги задоволуваат нивните потреби”, пишува белата книга.

Првичното лансирање на услугата на Bincentive е планирано за првиот квартал на 2019-та година. Трансакциите се вршат преку smart contracts, осигурувајќи се дека сите термини ќе бидат обработени автоматски без прекин. Дополнително, клиентите можат да го променат својот финансиски експерт и стратегии во секое време без да плаќаат казни.

Прва програма за инкубација на крипто трговците во Азија

Bincentive, исто така, неодамна ја лансираше “првата инкубаторска програма за крипто трговци во Азија” – HatchQ. На 20 октомври 2018-та година, Bincentive го одржа настан за лансирање на HatchQ со неколку значајни експерти за крипто тргување: Енди Чеун, главен извршен директор на OKEx и неговиот тим, Тиантиан Куландер, ко-основач на Amber AI, Симон Чанг, поранешен Азиски CIO на Jefferies, Чаоминг Чо, извршниот директор на Bincentive и искусни трговски професионалци како Николас Јанг, извршен директор на Bitbitduo и Ханк Хуанг, основач на Coinful. Говорниците ги споделија своите мислења за најголемите предизвици на крипто пазарот, за влијанието на трговијата со алгоритми и за тоа како трговците ги избегнуваат замките поради ограничените регулативи.

Програмата веќе привлече речиси 400 учесници. Повеќе од 60 кандидати се пријавиле за натпреварот за крипто трки на HatchQ. Кандидатите вклучуваат квантирани провајдери, научници за податоци и финансиски ентузијасти кои се стремат да ги стават своите стратегии за тргување на вистинска пазарна сцена. HatchQ трката ќе трае шест недели, а првите тројца стратези, избрани од експерти за професионална трговија, ќе добијат премиум парични награди и спонзорство од фонд за финансирање за официјално да работат на платформата Bincentive како партнери.

Програмата HatchQ Crypto Racing и Incubation Program започнува во Тајван, а ќе следи со Хонг Конг, Сингапур, Лондон и Њујорк. “Сакаме да ги поттикнеме одличните трговци од традиционалните и крипто области да се приклучат на оваа трка и да станат трговски партнери во нашиот екосистем. Во моментов, ова е нашата главна цел”, коментираше Теиџи Ли, раководител на бизнис и маркетинг одделот во Bincentive.

Leave a comment