MasterCard, VISA со класификација на крипто и ICOs како “високо ризични”

Платежните гиганти MasterCard и VISA наскоро ќе ги групираат јурисдикциите за криптовалути и ICO во нова категорија со висок ризик, објави финансискиот весник Finance Magnates во петокот, 12-ти октомври.

Според Broker Complaint Registry, некои детали за наскоро претстојната класификација од MasterCard веќе станаа јавни во мај оваа година. Во регистарот се забележува дека binary options, CFDs, forex, крипто опции и ICO ќе влезат под нова категорија на “трговија со хартии од вредност со висок ризик” почнувајќи од 12-ти октомври 2018-та година и ќе бидат предмет на дополнителен мониторинг.

Според Finance Magnates, групирањето значи дека наплаќањата сега може да се извршат до 540 дена по датумот кога се случила трансакцијата.

Анонимните извори запознаени со ова прашање го потврдија Finance Magnates дека новата класификација од MasterCard, наводно, ќе започне во понеделник, 15-ти октомври, додека VISA планира да спроведе слична групација во декември оваа година.

Групирањето е насочено кон сите компании кои управуваат со нивните бизниси без лиценци или не ги бараат, известуваат изворите.

Некои поврзани бизниси веќе пријавиле на своите клиенти дека ќе престанат да прифаќаат кредитни картички, според Finance Magnates, што значи дека клиентите на брокери кои оперираат лошо регулирани бизниси ќе мора целосно да се потпрат на жични банкарски трансфери или да се свртат кон алтернативни начини на плаќање.

Објавената најава на MasterCard се поклопува со општите анти-крипто ставови јавно изнесени од компанијата. Во јули 2018-та година, извршниот директор на MasterCard, Аџајпал Банга, тврди дека анонимните криптовалути кои не се издадени од државата се “ѓубре”, поради нивната голема нестабилност и неспособност да функционираат како средство за размена.

VISA престана да ги поддржува крипто дебитните картички преку партнерство со издавачот на дебитни картички WaveCrest во јануари оваа година, со засегнатите картички кои вклучуваа продукти од CryptoPay, Bitwala, TenX, Wirex и други.

Cointelegraph објави интервју со познатиот американски економист Нуриел Рубини познат како “Dr.Doom”, кој ја предвиде финансиската криза во 2008-ма година. Во интервјуто, Рубини повторно зборуваше негативно за криптовалутите, споредувајќи ги со традиционалниот финансиски пазар и тврдејќи дека големиот altcoin Ethereum (ЕTH) е измама.

Leave a comment