Mastercard креира тим кој ќе развива проекти за крипто и паричници

Гигантот за плаќања Mastercard бара да ангажира голем број блокчејн професионалци, вклучително и неколку сениор на повисоки позиции, во очигледен напор за развој на крипто производи.

Според веб-страницата за кариера на компанијата, Mastercard бара сениор блокчејн инженер, главен инженер, директор за развој на производи и иновации, потпретседател за управување со производи и директор на управување со производи за криптовалути и крипто паричници.

Другите високи позиции кои Mastercard бараат да ги пополнат, исто така, споменуваат експертиза во блокчејн технологијата, на пример, заменик претседател за управување со мрежни технолошки производи, директор за платформа за плаќања и мрежи, сениор аналитичар за стратешка менаџмент програма и други.

Од директорот за управување со крипто производи, според описот, се очекува „да ја водат идејата, дефиницијата, дизајнот и развојот на иновативни решенија за криптовалути, вклучително и решенија за крипто паричник“ и да има искуство во оваа област.

Заедно со директорот за развој на производи и иновации, потпретседател за управување со производи, директорот за паричникот е надлежен за портфолиото за патенти на Mastercard и поднесување нови апликации за патенти. Освен тоа, има неколку специфики за новата позиција, но описот на работното место зборува за крипто-индустријата доста поволно, прашувајќи го потенцијалниот кандидат:

„Дали имате храброст без страв да погледнете во очите на новите менувачки сили и да ги маневрирате во ваша корист?

Дали имате желба да работите на високо платено место за плаќања и крипто-валути?

Дали имате амбиција да изградите нешто што можете да им го раскажете на внуците?“

Ако одговорот е да – Mastercard е вистинското место за ваков кандидат, се вели во описот.

Новиот тим за лидерство треба да се залага за блокчејн концепти во рамките на самиот Mastercard. Според описот на позициите на директорот и потпретседателот, тие ќе треба „да воспостават заедничка визија низ компанијата преку влијаење и градење консензус меѓу различните засегнати страни“.

Mastercard е член на Libra Association – конзорциум за вкрстени индустрии кој привремено го поддржува лансирањето на претстојната криптовалута на Facebook, Libra. Самиот Facebook сега активно ангажира персонал за сопствениот паричник, Calibra, но за време на сослушувањата во Домот и сенатот во јули, вети дека ќе дозволи бесплатна конкуренција на паричници во рамките на екосистемот Libra.

Leave a comment