Mastercard казнет 650 милиони американски долари за инфлација

Една од главните движечки сили зад усвојувањето на криптовалути е да се ослободиме од прекумерна наплата на банкарски и кредитни картички. Денешната вест дека Европската унија има наметнато парична казна од 650 милиони американски долари на Mastercard за намерно зголемување на надоместоците, само ја зајакнува таа премиса.

Според WSJ, Европската комисија ја казнува компанијата за кредитни картички 570 милиони евра (околу 650 милиони долари) за прекршување на антимонополските правила со вештачки зголемување на надоместоците за обработка на плаќањата, што доведе до повисоки цени за трговците и потрошувачите.

Европскиот регулатор пропишува дека Mastercard спречил трговците на мало да бараат пониски стапки надвор од нивните земји на работење. Ова според нивното тврдење ја ограничува прекугранична конкуренција и ги зголемува цените за трговците и потрошувачите.

Шестгодишната истрага ги вклучуваше таксите кои банките ги наплаќаат за трговци, познати како “такси за размена”, кога купувачите купуваат со кредитни картички. Mastercard ги принуди трговците само да ги користат банките во сопствените земји, со што ги спречува да најдат подобри стапки и да ги пренесат заштедите на потрошувачите. Маргрет Вестагер, комесар за конкуренција на Унијата, изјави:

“Преку спречување на трговците да пазаруваат за подобри услови што ги нудат банките во другите земји-членки, правилата на Mastercard вештачки ги зголемија трошоците за исплата на картички, наштетија на потрошувачите и трговците на мало во Е.У.”

Во обид да ја одбегне одговорноста, Мастеркард рече дека ја прекинал практиката и дека ќе ја прифати казната без аргументи; “Оваа одлука се однесува само на историските практики, опфаќа ограничен временски период помал од две години и нема да бара никакви измени на тековните деловни практики на Mastercard”

Вистинската правда ќе биде задоволена ако таа парична казна може да биде дистрибуирана назад кон потрошувачите погодени од оние вештачки надуени цени, наместо да се пополни касата во Брисел. Но, тоа е победа за криптосферата во секој случај, како кога некој главен финансиски играч добива парична казна за прекомерно наплаќање.

Не се случува прв пат големи производители на кредитни картички да бидат обвинети за нивните надуени надоместоци. Во септември минатата година, Visa и Mastercard беа меѓу група на компании кои се согласија за спогодба во САД од 6,2 милијарди американски долари во врска со картичките.

Во поврзана приказна монополите на финансискиот свет оваа недела велат дека партнерствата со банките се добар начин да се создадат нови кориснички искуства и да се зацврсти довербата на клиентите. Со други зборови, повеќе пари за нив. Претставниците од Mastercard и PayPal беа согласни за ова според CNBC.

PayPal моментално има побавно време за пренос и повисоки надоместоци од повеќето банки, што е уште една добра причина да не се користи и да се избере крипто. Тоа е нешто како диносаурус на fintech светот, но оној кој пораснал со текот на годините хранејќи се со желбата на корисниците за поефикасен финансиски систем.

Leave a comment