LinkedIn извештај: Блокчејн девелопер прво на списокот на најбрзо растечките работни места

Улогата на Блокчејн девелопер е најбрзорастечката работна позиција што се појавува во САД, според извештајот US Emerging Jobs од 2018-та година на LinkedIn објавен на 13-ти декември.

Во текот на изготвувањето на извештајот, LinkedIn користеше податоци од својот економски график за да ги анализира позициите што компаниите ги бараат, како и вештините поврзани со тие позиции и улоги кои се појавија во текот на изминатите пет години.

Професионалната социјална мрежа откри дека улогата на блокчејн девелопер има регистрирано зголемување од 33 пати во изминатите 12 месеци, додека градовите со најголема побарувачка се Сан Франциско, Њујорк и Атланта. Меѓу главните вештини потребни за оваа позиција, LinkedIn гии наведува стабилност, знаењето од блокчејн, Ethereum, криптовалути и Node.js.

Најзначајните нови работни места во оваа година, исто така, вклучуваат специјалисти за вештачка интелигенција (АI), при што “шест од 15 нови работни места се поврзани на некој начин со АI”, и инженери за машинско учење, со 12 пати поголем раст од година во година. За овие работни позиции, LinkedIn ги наведе deep learning, машинско учење, tensorflow, Apache Spark и обработка на природен јазик како главни потребни вештини.

645 слободни места означени со зборовите “blockchain”, “bitcoin” или “cryptocurrency” беа објавени на LinkedIn во 2016-та година. До 2017-та година бројот се искачи на околу 1.800 и на 4.500 слободни работни места до средината на мај оваа година . Од неодамна, системот за пребарување на LinkedIn прикажува 13.816 записи поврзани со блокчејн и 2.479 записи поврзани со криптовалути.

Извештајот подготвен од страна на веб-сајтот за преглед на работни места Glassdoor покажува дека од август 2018-та година, компаниите во САД објавиле 1.775 работни места поврзани со блокчејн технологија, што е три пати повеќе во споредба со претходната година. 79 отсто од слободните работни места се концентрирани во 15-те најголеми американски градови, а најзасегнатите региони на побарувачката покажуваат дека Њујорк и Сан Франциско учествуваат со 24 отсто и 21 отсто од вкупниот број понуди за работа во крипто-индустријата.

Социјалната мрежа Facebook наведе пет нови работни места поврзани со блокчејн на својата страница за кариера во изминатите три недели. Во опис на работното место за блокчејн инженер во Facebook Blockchain Data Engineering тимот, рекламата ја карактеризира позицијата како технички и интелектуално предизвикувачка работна позиција, кој “ќе има огромно глобално влијание”.

Leave a comment