Kaspersky Lab: 10 милиони долари во Ethereum украдени во изминатите години преку социјални програмерски трикови

Експертите за безбедност на Kaspersky Lab открија дека сајбер криминалците во текот на изминатата година успеале да украдат повеќе од 21.000 во Ethereum (ETH) (вреден околу 10 милиони долари) преку шеми за социјално инженерство, објави Cointelegraph auf Deutsch во четвртокот на 12-ти јули.

Според извештајот од 9-ти јули, сајбер криминалците активирале повеќе од сто илјади аларми одеднаш на безбедносни софтвери во врска со криптовалути од почетокот на 2018-та година.

Kaspersky Lab забележува дека измамниците особено ги издвојуваат инвеститорите заинтересирани за ICO, користејќи лажни веб-сајтови и примамливи пораки кои содржат броеви на е-wallet за да ги измамат своите мети за пари.

Во извештајот се споменува како пример Switcheo ICO, во кој се наведува дека криминалците украле повеќе од 25.000 долари во крипто-вредност, со тоа што објавиле лажна понуда на профил на твитер, на која пишувало дека е поврзана со ICO.

Друга измама во социјалниот инженеринг е лажната “криптовалута”, каде што на жртвите подоцна им се ветува поголема исплата на истата криптовалута, за возврат за мала крипто сума . Извештајот ја опишува популарноста на користењето на лажни акаунти на познати личности на социјалните медиуми за оваа измама, како што е акаунтот на бизнис магнатот Елон Маск и основачот на Telegram, Павел Дуров.

Според Надежда Демидова, водечкиот веб-аналитичар во Kaspersky Lab, моделите за напади продолжуваат да се развиваат, што ја прави заштитата од нив невозможна. Демидова, исто така, забележува дека crypto phishing “се истакнува” од другите phishing-напади, бидејќи измамниците можат да направат милиони долари:

“Успешните криминалци уживаат во коментарите дека знаат како да го експлоатираат човечкиот фактор, кој отсекогаш бил една од најслабите линкови во сајбер безбедноста, за да профитираат од однесувањето на корисникот”.

Kaspersky Lab, кој традиционално се фокусира на заштита од штетни софтвери, како што се вируси, Trojans и ransomware, веќе почна и да внимава на криминалните однесувања кои вклучуваат криптовалути. На крајот од јуни, друштвото за сајбер-сигурност објави дека неодамна имало промена на популарноста, од нападите на ransomware во “крипто-крадење”, кое заразува компјутер со штетен вирус кој фарма крипто без знаење и дозвола на сопственикот.

Kaspersky Lab, исто така во ноември 2017-та година, ги предупреди сопствениците на криптовалути против Trojan вирус кој ја заменува wallet адресата од clipboard-от на корисникот за да ги пренасочи крипто-трансакциите кон измамниците.

 

Leave a comment