Kрипто Wallet Abra ги отвора своите врати за повеќе европски корисници

Крипто wallet-от и стартапот Abra отворија нов канал за депозити: сметки од европски банки.

Жителите на Single Euro Payments Area (SEPA), како и на другите земји во Европската Унија, сега можат директно да префрлаат евра или други национални валути во Abra, што пак, вложува биткоин во дигитални wallets на корисниците.

Клиентите потоа може да ги претворат своите BTC во една од голем број други криптовалути кои моментално се достапни преку апликацијата, чија листа, од денес, сега ги вклучува ADA, BAT и TRX на врвот на веќе наведените 25 монети.

Стандардите на SEPA дозволуваат жителите во која било земја во Европската Унија, заедно со Исланд, Норвешка, Швајцарија, Лихтенштајн, Монако и Сан Марино, да извршат прекугранични плаќања преку трансакции со директно задолжување.

Компанијата работи со процесорот за крипто-плаќања Coinify за да додаде поддршка за европските банки, изјави Бил Бархит, извршниот директор изјави за CoinDesk.

Тој објасни:

“Abra работи со регулирани партнери за размена на различни територии кои ги земаат личните податоци за идентификување на информации и процеси на нашите купувачи, повлекувања и биткоински набавки. Abra соработува со Coinify како наш прв партнер во Европа за да овозможи интеграција на Европските банки преку SEPA … Корисниците во Европа сега имаат можност да направат банкарски трансфер на SEPA од нивната Европска банкарска сметка директно на девизниот партнер на Abra, што ќе предизвика еквивалентен износ на биткоин да биде додаден директно во Abra wallet-от на корисникот.”

Пред овој потег, клиентите можеа да ги финансираат своите wallets користејќи банкарски или жични трансфери во рамките на САД, или да купуваат криптовалути со дебитни или кредитни картички на American Express, Visa и Mastercard.

Освен пристап до SEPA сметка, Abra додава поддршка за биткoин депозити во банка, според Бархит. Претходно, клиентите можеле да ги финансираат своите wallets користејќи биткоин или litecoin.

 

Leave a comment