JP Morgan: Биткоин би имал смисла само во дистописко сценарио

JP Morgan продолжи да ги критикуваат биткоин и криптовалутите, велејќи дека нивната вредност вредност се уште е нејасна и дека тоа ќе се случува најмалку уште три до пет години, пред блокчејната технологија да направи разлика во банкарскиот сектор.

“Дистописко сценарио”

Најголемата банка на Америка потврди дека сé уште е скептична околу криптовалутите.  JP Morgan изјавија дека таквите средства ќе бидат од било која вредност во “дистописко сценарио”, каде што инвеститорите ја изгубиле вербата во златото, доларот и глобалниот систем на плаќања, според Reuters. “Дури и во екстремни сценарија, како што е рецесија или финансиска криза, постојат повеќе течни и помалку сложени инструменти за трансакција, инвестирање и hedging”, се цитира изјавата на банката.

Компанијата со седиште во Менхетн објави дека сé уште ќе пројдат години додека блокчејн технологијата не се спојува со главните финансиски институции и додаде дека учеството на традиционалните финансиски организации во крипто пазарите се намали во текот на последните шест месеци со поединци кои заземаат поголем удел на пазарот. Според Reuters, пензиските фондови и средствата на менаџерите досега остануваат јасни, иако има некои напредоци во пазарната инфраструктура што виделе побезбедни методи за складирање на дигиталните пари. И покрај ова, луѓето се уште се грижат за нестабилноста на криптовалутите, безбедносните пропусти и дигиталните средства што се користат за нелегални цели, како што се перење пари или купување недозволени добра.

JP Morgan додаде во својот извештај дека криптовалутите кои се користат за плаќање ќе останат “предизвикани” и дека ниту еден од големите трговци нема да ги прифати таквите средства во 2018-та година, иако пазарите каде малите бизниси имаат контрола врз методите на плаќање ќе бидат плодни во иднина за ширење на криптовалутите. JP Morgan додаде дека bitcoin  core (BTC) би можело да падне под 1,260 долари ако продолжи bear пазарот. Аналитичарите во банката, исто така, изјавија дека BTC вреди помалку од цената за негово фармање, наведувајќи:

“Падот на цените на биткоин од околу 6,500 долари низ целиот октомври до 4,000 долари сега се повеќе ги турка маргините во негативна насока во речиси секој регион, освен за Кинеските фармачи со ниски трошоци.”

Скептицизмот продолжува

Ова не е прв пат JP Morgan да ги критикува BTC и криптовалутите. Група аналитичари од банката во декември соопштија дека продолжениот bear пазар од 2018-та година ги заплашува институционалните инвеститори од BTC, додавајќи дека интересот на финансиските институции во трговијата со биткоин се “чини дека избледува” како клучните показатели како што е индексот на отворено учество во биткитен фјучерсите се намалија. Но, голем број експерти се спротивставија на скептицизмот на банката, велејќи дека веројатно дигиталните средства ќе преживеат.

Извршниот директор на JP Morgan, Џејми Димон, објави наслов во 2017 –та година дека има “проблем” со non-fiat криптовалути, инсистирајќи на тоа дека луѓето што се занимавале со нив биле “глупави” и дека “владите еден ден ќе ги уништат”.

Leave a comment