IBM партнерство користи блокчејн, IoT за борба против сушата во Калифорнија

Во соопштението за печатот објавено на 8-ми февруари, во Калифорнија, е во тек колаборативен проект на IBM кој користи блокчејн и IoT за справување со сушата.

IBM Research и провајдерот за сензорска технологија SweetSense, наводно, се здружиле со непрофитната организација The Freshwater Trust (TFT) и Универзитетот во Колорадо, Болдер за употреба на блокчејн и IoT технологија за одржливо управување со употребата на подземните води во она што тие го опишуваат како “еден од најголемите и ризичните aquifers (водени слоеви) во Северна Америка “- кој се наоѓа во северниот дел на Калифорнија, Сакраменто, делтата на реката Сан Хоакин.

Прочистителниот слој е подземен слој на карпи кои лежат над вода, од кој подземната вода може да се извлече и да се дистрибуира низ екосистемот на регионот. Покривајќи 1.100 квадратни милји, делтата на реката Сан Хоакин, наводно, се смета за “нексус од системот за водоснабдување во државата Калифорнија”, и на тој начин ќе биде основата за овој тест на издржливост.

Според соопштението за медиумите, проектот ќе вклучува употреба на IoT сензори за пренос на податоци од екстракцијата на вода кон орбитирачки сателити, кои истовремено се користат за откривање врнежи од дожд и временски корелации. Потоа, податоците ќе бидат снимени на cloud-hosted и smart contract компатибилна за IBM блокчејн платформа.

Потрошувачите на вода – вклучувајќи ги и земјоделците, финансиерите и регулаторите – можат да користат веб-базирана табла за поврзување со блокчејнот и следење на користењето на подземните води во реално време.

Со точни следења, системот потоа може да се користи за издавање т.н. “акции на подземна вода” кои може да се купат и да се тргуваат, така што оние кои немаат потреба од водоснабдување може да ги разменат како кредити со оние кои бараат повеќе.

За да се контекстуализира иницијативата, во соопштението се вели дека TFT помогна да се воспостави Northern Delta Groundwater Sustainability Agency, која вклучува повеќе помали агенции кои работат заедно за одржливо користење на подземните води. Агенцијата е една од сериите на такви тела низ целата земја, кои беа задолжени да се справат со еколошките предизвици откако Калифорнија го потпиша својот закон за одржливо управување со подземните води (SGMA) во 2014-та година.

Надвор од САД, SweetSense, наводно, ја спроведува својата сензорска технологија за следење на снабдувањето со подземни води за повеќе од еден милион луѓе во Кенија и Етиопија, со планови да се прошири до 5 милиони до крајот на 2019-та година.

Минатата есен, фондацијата на Светскиот економски форум (WEF) истакна повеќе од 65 случаи на употреба на блокчејн за решавање на “најитните” еколошки предизвици на глобално ниво. Покрај подобрувањето на системите за наследство, Фондацијата WEF предложи блокчејн решенија, меѓу другите области, целосно да го трансформираат управувањето со синџирите на снабдување, децентрализираните енергетски и водни системи и хуманитарните собирања на финансиски средства.

Leave a comment