Gram токенот на Telegram скокна за 201% дури и пред јавната продажба

Новиот дигитален токен на Telegram, Gram, ќе оди на претпродажба по цена од 4 долари или за 201% повеќе од што платија инвеститорите на Telegram во втората рунда на ICO во март 2018-та година.

Јапонската платформа, Liquid на Quoine, која е одговорна за пред-продажбата, ќе понуди попуст од 12,5% за оние кои купуваат Gram со QASH, токенот на Liquid, беше објавено на веб-страната на берзата, без да се разјасни вредноста. Од прес време, токенот е намален за 4% во изминатите 24 часа и е зголемен за 28% во изминатиот месец.

Предпродажбата на Gram предвидено е да започне на 10-ти јули. Жителите на Јапонија, САД и десетици други земји нема да можат да купуваат токени.

Како што е соопштено, според Liquid, ќе се продава неодреден број на монети кои моментално ги поседува компанија со седиште во Јужна Кореја, наречена Gram Asia. Втората тврди дека е најголем единствен сопственик на Grams токени во Азија. Покрај тоа, “Grams ќе бидат ковани и испорачани во паричникот на купувачите […] по лансирањето на главната мрежа на TON планирана за октомври 2019-та година.”

Telegram и нејзиниот основач Павел Дуров не дадоа никакви јавни изјави за пред-продажбата.

Како што претходно беше објавено, Telegram се смета дека ја претпочита Источна Азија – и посебно берзите во Јапонија – за дебито на Gram.

Исто така, како што е соопштено, прогнозата од HASH Crypto Investment Bank во февруари тврдеше дека Gram би можел да изнесува 29,5 милијарди долари до крајот на 2019-та година, по две рунди на приватни продажби, кои собраа околу 1,7 милијарди американски долари од повеќе од 100 инвеститори.

Telegram се натпреварува со друга апликација за пораки, WhatsApp, која е во сопственост на гигантот Facebook, иницијатор на неодамна објавениот проект за исплата Libra.

Leave a comment