Google влегува во крипто и блокчејн бизнис за пребарување со нови алатки

Нов бран на крипто и блокчејни аналитички алатки штотуку штотуку беа лансирани од пребарувачкиот гигант Google. Тие ќе обезбедат длабоки збирки на податоци за врвни криптовалути и ќе имаат за цел да го револуционизираат блокчејното пребарување како што прави компанијата на интернет.

Додадени се шест нови блокчејн бази на податоци

Во текот на изминатата година, Google Cloud ја објави историјата на блокчејн трансакциите за Биткоин и Ethereum. Завчера компанијата објави уште шест бази на податоци, како додаток на подлабок сет на пребарувања  што овозможува multi-chain мета-анализи и интеграции со конвенционалните системи за обработка на финансиски записи.

Шесте нови блокчејни сетови на податоци кои штотуку беа објавени се Bitcoin Cash, Dash, Dogecoin, Ethereum Classic, Litecoin, и Zcash. Девелоперот на Google Cloud, Ален Деј изјави за Forbes;

“Многу сум заинтересиран да сублимирам што се случува,  можеме да видиме вистински легитимни случаи на блокчејн употреба. Значи луѓето можат да ги признаат и потврдат истите, а потоа можеме да се префрлиме на следниот случај за употреба и да дознаеме за што овие технологии се навистина соодветни.”

Блогот на компанијата понатаму објаснува дека се избрани пет од овие крипто средства (BCH, LTC, DASH, ZEC и DOGE) бидејќи сите тие имаат слични имплементации, односно нивниот изворен код е изведен од Биткоин. Шестиот од нив, ETC, се базира на Ethereum – или како што многумина ќе кажат – е оригиналниот блокчејн на Ethereum. Сите сетови на податоци ќе се апдејтираат на секои 24 часа преку заедничка база на кодови, рамка за ингестија на Blockchain ETL (екстракт, трансформација, оптоварување), која ќе овозможи стриминг на трансакции во реално време за сите блокчејнови со имплементирање решение за вчитување на ниска латентност.

BigQuery платформата за анализа на податоци на Google започна минатата година со Биткоин и Ethereum. Во текот на периодот девелоперите ја следеа употребата на софтверот со цел да се создадат следните шест бази на податоци. Гигантот за пребарување, исто така, има алатка за машинско учење (ML) која бара патерни во трансакциските текови, така што може да обезбеди основни информации за тоа како се користи крипто адреса.

Во она што се нарекува “обединета шема”, податоците се структурирани во метод кој е лесен за пристап и одржува конзистентност низ сериите на податоци. Ова ќе овозможи полесни и попаметни споредби на блокчејн податоци за научниците и истражувачите. Постот на блогот нагласува бројни примери за пребарување и апликации за извлечените податоци.

Првиот терабајт за овие сетови на податоци ќе биде бесплатен секој месец според извештајот за трошоците за еден бајт за честите корисници. Ривалските технолошки и малопродажни гиганти Microsoft и Amazon, исто така, влегоа во cloud и блокчејјн просторот минатата година, кога натпреварот почна да се загрева. Google веќе неколку години е лидер во big data, чија цел е да остане таму за младата крипто-индустрија која е во подем.

“Ова не е некаква зависност од известувањето на владините агенции”, додаде Деј, ” ние ги имаме сите податоци и можеме да ги мериме, разгледуваме и размислуваме за нив со текот на времето”.

Leave a comment