Fiat пари vs. Криптовалути: добри и лоши страни

Додека на некои рани усвојувачи можеби не им треба убедување да се приклучат на крипто возбудата, другите остануваат прашувајќи се, за што точно криптовалутите се добри? Не можам да ги ставам во мојата банка, не можам да ги користам во (повеќето) продавници, што можам да направам со криптовалутите? Пред да навлеземе во мааните и предностите и како може да се користат, прво да разгледаме некои од сличностите и разликите помеѓу fiat и криптовалутите.

Fiat:

Fiat парите се валута која е прогласена за законско плаќање од страна на владата, но всушност таа не е поддржана од физичка стока. Fiat се вид на пари што повеќето луѓе ширум светот ги користат секој ден. Меѓутоа, бидејќи fiat веќе не се базира на физичка стока, како злато или сребро како што беше во минатото, во суштина е само вредно поради вербата и заслугата и е стандард за отплата на долг, како што објавено од страна на владата на една земја. Fiat валутите добија популарност во 20-от век кога побарувачката за валута се зголеми и фиксните ресурси како златото и среброто беа премногу ретки за да се потпрат на нив и се сметаа за нестабилни.

Добри страни:

 • Бидејќи fiat парите не треба да се потпираат на фиксен ресурс, централните банки можат да управуваат со нивното снабдување, што им дава економска моќ да управуваат со кредитите, каматните стапки и ликвидноста.
 • Олеснување на рецесијата. Fiat може да ги ублажи локалните рецесии со негово печатење или чување и да помогне во управувањето со кризата. Ова сепак не е ефективно во поголем обем или кога е во прашање глобална рецесија.
 • Релативно стабилен. За разлика од златото или криптовалутите чија вредност варира во зависност од пазарот, вредноста на fiat обично останува стабилна, но во голема мера е поврзана со силата на владата со која е врзана.

Лоши страни:

 • Инфлацијата станува проблем кога се зборува за fiat поради неограниченото снабдување. Валутите врзани за фиксни ресурси се постабилни на долг рок поради ограниченото снабдување со тие ресурси, како што се златото или среброто.
 • Предмет на високо оданочување во зависност од акумулацијата на богатството и локацијата.
 • Повеќе не може да се откупи. Не е поддржан од физичка стока.
 • Нестабилноста зависи од владата. Кога некоја земја функционира добро, и банките добро работат. Меѓутоа, кога некоја земја е слабо управувана или страда од некоја причина, нејзиниот fiat исто така страда, што значи дека популацијата која зависи од тој fiat исто така страда.
 • Бавна трансакција. Дури и со иновативноста на интернетот и побрзо време за трансакција, електронските готовински трансакции често траеле со денови и сè уште се предмет на банкарски надоместоци или одложувања во зависност од распоредот на банката.
 • Потенцијал да биде фалсификуван. Печатените fiat и чекови се особено лесни цели за фалсификување.
 • Криптовалентност:

Криптовалути

Криптовалути се дигитални валути, од кои повеќето се базираат или се градат на блокчејн технологија и користат криптографија за безбедност. Оваа безбедносна карактеристика, исто така, овозможува контрола и креирање на дополнителни единици и за да се потврди безбедното пренесување на средствата. За разлика од fiat која е контролирана од централните банки и владата, криптовалутите имаат децентрализирана контрола. Биткоин беше првата успешна децентрализирана криптовалута, која се појави во 2009-та година. Од нејзиниот развој, илјадници други altcoins и токен криптовалути се создадени за различни цели.

Добри страни:

 • Криптовалутите се создаваат со одреден број, со што се намалува износот на нов тендер, спречувајќи инфлација. Централните банки или владите имаат можност да отпечатат или да соберат колку пари сакаат, што може да доведе до хиперинфлација.
 • Глобален пристап. Бидејќи криптовалутите се децентрализирани, тие се достапни насекаде во светот и не се ограничени на само оние со пристап до банка.
 • Транспарентни трансакции. Една од главните придобивки на криптовалутите е тоа што кога ќе се изврши трансакција, благодарение на отворената ledger, блокчејн, трансакцијата е снимена, потврдена, неповратна и невозможна за промена.
 • Не е лесно да се оданочуваат.
 • Лесно преносливи. Износот на валута што може да се пренесе во еден момент е неограничен и се случува речиси веднаш.
 • Невозможно е да се фалсификува. Поради својата децентрализирана природа, токените и дигиталните монети се верификуваат во рамките на блокчејнот и не можат да бидат фалсификувани.
 • Нема банкарски надоместоци. Банките наплаќаат различни такси од различни причини како што се; надоместоци за трансфер, месечно одржување; такси за повлекување; меѓународни банкарски такси и пречекорувања. Криптовалутите понекогаш се предмет на ниски надоместоци за трансакции за мрежни трошоци.

Лоши страни:

 • Вредноста на криптовалутите е директно зависна од нивното барање и не може да се контролира.
 • Сè уште не се популарни. Бидејќи многу луѓе се уште не разбираат како може да се користат криптовалутите, во моментов не постојат многу луѓе кои ги користат, а не многу бизниси што ги прифаќаат како форма на плаќање, па затоа користењето е сè уште ограничено.
 • Предмет на криминална активност. Бидејќи криптовалутите се толку нови, се уште се развиваат закони и прописи за да се спречат криминалните активности на крипто пазарот. Пред да се воведат KYC прописи за многу крипто берзи, лесно беше за криминалците и измамниците да избегнат да бидат откриени, бидејќи трансакциите не може да бидат проследени или поврзани со вистински идентитет.
 • Шпекулативна вредност. Криптовалутите не се контролирани од страна на централната банка или влада, па затоа имаат тенденција да бидат многу нестабилни и може брзо да флуктуираат. Некои луѓе го сакаат овој аспект на криптовалутите, бидејќи овозможуваат висок ризик, висока награда од тргување, додека други би сакале постабилни средства.
 • Предмет на манипулација на пазарот. Pump and dump шемите и инсајдерското тргување тешко може да се следат поради приватната природа на крипто трансакциите.

Како може да се користат криптовалутите?

Освен крипто-тргување и акумулација на богатство, криптовалутите може да се користат за изненадувачки голем број на начини и секојдневно се создаваат нови канали за користење.

 • Инвестирање. Инвестирањето во стартапи кои се во рана фаза стана многу полесно преку криптовалутите, овозможувајќи помала бариера за влез на нови инвеститори.
 • Испраќање на пари на глобално ниво без банкарски или меѓународни такси. Нови развои се прават секојдневно, што им овозможуваат на милиони луѓекои немаат пристап до банки да имаат пристап до средства. Ова стана важно решение за многу сиромашни или маргинализирани популации низ целиот свет.
 • Планирајте патување. Индустријата за патување забележа една од најголемите интеграции со крипто пазарот благодарение на глобалната децентрализирана природа. Се повеќе и повеќе компании зависни од патници прифаќаат криптовалути како што се CheapAir, Destina и Crytocribs, што им овозможува на патниците да резервираат сместување. Можете дури и да планирате патување во вселената!
 • Маркетинг можности. Со толку многу нови компании, индустријата за создавање содржини и маркетинг напредуваше во рамките на крипто пазарот. Учеството во програмите како Airdrop или Bounty им дава шанса на луѓето да профитираат од заедничките маркетинг напори.
 • Купување. Онлајн пазари почнуваат да прифаќаат криптовалути како форма на плаќање, а некои пазари базирани на блокчејн прифаќаат само крипто во замена за стоки и услуги.
 • Играње на игри. Онлајн игри кои користат криптовалути се во пораст, некои дури и им овозможуваат на играчите да ги префрлат средствата од играта за fiat или други средства.
 • Купување куќа. Индустријата за недвижнини е уште една од најбрзорастечките индустрии кои се приклучиле на крипто пазарот.

И fiat и криптовалутите во суштина се исти кога станува збор за нивната употреба. И двете можат да се користат како медиум за размена, за купување на стоки и услуги, за кредитирање, складирање или пренесување. Двете од нив се зависни од економските фактори и може последователно да се зголемат или намалат во зависност од тие фактори. Не се поддржани од физичка стока, туку нивната цена е зависна од дадена вредност и поддржана од понудата и побарувачката. И двата не постоеле многу долго.

Leave a comment