Главниот извршен директор на FedEx: Блокчејн е “следното ниво” за глобалните синџири за набавка

Мултинационалниот сервис за испораки FedEx изјави дека се “сосема сигурни” дека блокчејн има “големи, големи импликации” за синџирите за набавка во говорот одржан на 14-ти мај, како што продолжува со својот ангажман во технологијата.

Говорејќи на конференцијата на Консензус 2018 одржан во Њујорк во понеделникот, извршниот директор на FedEx, Фред Смит, изјави дека дојде времето бизнисите да се посветат себеси кон блокчејн или да се помират со “веројатно исчезнување”.

“Ние сме сосема сигурни дека има големи, големи импликации за синџирите за набавка, транспорт и логистика, “ изјави тој за време на еден панел цитиран од Bloomberg и други извори, продолжувајќи:

“Тоа е следното ниво кое целосно ќе ги смени синџирите за набавка ширум светот.”

FedEx има позитивни искуства со потенцијалното зграпчување на блокчејн за подобрување на неговиот бизнис модел. Во февруари, компанијата се приклучи на блокчејн во унијата за транспорт (BiTA), фокус група чии членови ги вклучуваат железничкиот оператор BNSF, JD Logistics, и GE Transportation.

Целта на FedEx, индустриските медиуми објавија во тоа време, е да се стреми “да создаде заеднички логистички стандарди” основани на технологија.

Пред тоа, во октомври минатата година, тој стана член на Канадскиот истражувачки институт за блокчејн, иницијативата на Дон Тапскот посветена на “спроведување на прецизни студии за влијанието на блокчејн технологијата во бизнисите, владата и општеството.”

Претходно овој месец, Cointelegraph објави како прашањето за модернизација на структурите на синџирите за набавка стана главниот фокус на владите на глобално ниво, покрај приватниот сектор. На 10-ти мај, Cointelegraph објави дека Министерството за внатрешни работи на Австралија во моментов гледа кон тоа како може да спроведе блокчејн во своите трговски синџири за снабдување. Истата таа недела, два Подкомитети на домот во САД одржаа сослушување фокусирано на како тоа блокчејн може да се искористи во менаџментот на снабдувачки синџири.

Leave a comment