FBI ги наведе клучните карактеристики на измама со ICOs, ги предупредува инвеститорите да бидат внимателни

Федералното истражно биро на САД (FBI) го наведе она за кое верува дека е конзистентна тема која се протега низ шеми на ICO. Перспективата на Бирото беше споделена во едно интервју со Холандската финансиска новинска веб-страница Paypers на 19-ти февруари.

Според FBI, клучните стратегии на измамите со ICO вклучуваат погрешно толкување на професионалното искуство на нивните директори, конструиран лажен впечаток за тоа колку популарност ICO доби во индустријата и нереални ветувања за потенцијални враќања на токени:

“Како и секој инвестициски производ, стапката на поврат никогаш не може да се гарантира и ако звучи премногу добро за да биде вистина, веројатно е.”

FBI ги предупреди инвеститорите да спроведат длабинска анализа на која било шема и на поединците што стојат зад неа и да бидат внимателни со лица кои се чини дека се исклучиво интернет-базирани, каде физичка адреса или контакт е тешко или невозможно да се дојде.

Бирото, исто така, предложи инвеститорите да бидат свесни за тоа во која држава е понудата регистрирана – ако е воопшто – и на кои закони и прописи е подложена.

Јавноста може да го искористи Financial Industry Regulatory Authority’s BrokerCheck системот за проверка на идентитетот и регистрацискиот статус на субјектите, препорача FBI. Со оглед дека дури и добро познатите криптовалути и производи може да носат зголемени ризици од нестабилноста, FBI им препорача на потенцијалните инвеститори само да инвестираат што можат да си дозволат да изгубат.

Во однос на легитимните деловни оператори на платформи како што се берзите за виртуелни валути или крипто банкомати, FBI забележа дека и Мрежата за спроведување на финансиски криминал и повеќето федерални окружни судови сметаат дека таквите субјекти се предмет на барања за регистрација. Поради тоа, наводно, неуспехот да се регистрираат правилно се смета дека е кршење на федералните закони за пренос на пари.

Гледајќи напред кон иднината, FBI го повтори ставот на Комисијата за хартии од вредност (SEC) дека големиот дел од токен понудите треба да се класифицираат како хартии од вредност и дека, со оглед на зголеменото ширење на таквите средства – со многу членови на индустријата кои очекуваат понуда за security token – инвеститорите треба да бидат претпазливи со зголемените ризици од измама.

Како што претходно беше објавено, FBI имаше најголем број барања за спроведување на законот кои беа испратени до Швајцарската крипто берза ShapeShift на Ерик Ворхис минатата година.

Во јуни 2018-та година, Бирото откри дека има 130 тековни случаи поврзани со крипто, со посебна загриженост за продажбата на дроги на dark web. Сепак, секторот го окарактеризирал тоа како “само мал дел” на активностите на FBI во целост.

Минатата година, SEC се обиде да ги едуцира инвеститорите со создавање на интернет-страница за потсмев со лажен ICO што привлече посетители со “премногу добро за да биде вистинска можност за инвестирање”. Веб-страницата ги користеше истите карактеристики на ICO измамите кои ги идентификуваа во повеќето лажни ICOs и ги пренасочија оние што се обиделе да ги купат ersatz лажните токени на веб-страница на SEC со едукативна содржина за ваквите ICOs.

Leave a comment