Facebook ги предупредува инвеститорите дека Libra можеби никогаш нема да биде лансирана

Facebook ги предупреди своите инвеститори дека неговата stablecoin Libra може да се случи никогаш да не биде лансирана, јави CNBC на 29-ти јули.

Ангажирање со регулаторите „клучно за успехот на Libra

Facebook им најави на своите инвеститори во својот последен квартален извештај дека – додека фирмата очекува да ја лансира Libra следната година – некои фактори би можеле да го спречат нејзиното лансирање. Во делот за ризик факторите на документот, компанијата го признава значењето на песимизмот прикажан од регулаторите кон Libra.

CNBC исто така објави дека портпаролот на Facebook во понеделникот изјавил за весникот дека:

„Ангажирањето со регулаторите, креаторите на политиките и експертите е клучно за успехот на Libra. Ова беше целата причина што Facebook заедно со другите членови на Libra Association ги сподели сите планови порано.“

Libra поттикнува критика и интерес

Како што објавија крипто медиумите на почетокот на овој месец, Александар Липтон, соработник за наука во Институтот за технологија во Масачусетс и дополнителен професор по математика на Универзитетот Њујорк, тврди дека белата книга на Libra копирала концепти за монета предложени во неговата академски труд.

Исто така, на почетокот од овој месец, онлајн брокерите, Monex Group Inc., сопственици на хакнатата Јапонска крипто-берза Coincheck, објавија дека компанијата планира да се приклучи на крипто проектот Libra на Facebook и поднеле апликација за влез во Libra Association.

Leave a comment