Elipay ги прослави првите 100 продавачи кои прифаќаат крипто во Хрватска

На 20-ти мај, Eligma ја претстави својата Elipay услуга, систем за обработка на крипто плаќања, кој им овозможува на луѓето да платат за производи и услуги со криптовалути на повеќе од 300 трговци во регионот. Лансирањето на Elipay во Хрватска започна со првата трансакција на извршниот директор на Bitcoin.com, Роже Вер, во хотелот Navis Design со пет ѕвездички.

Користење на Elipay системот за купување стоки и услуги со криптовалути во Хрватска

Во понеделникот, Хрватска доби крипто boost за време на големото отворање на настанот, во кое беа наведени неколку Elipay трговци. Системот Elipay овозможува плаќања со крипто на онлајн и физички продавници низ целата област. Мобилната апликација Elipay се интегрира со постојните Point of Sale (PoS) трговски системи и платформата е веќе поддржана од стотици локации во Словенија. Првата трансакција во Хрватска се одржа во хотелот Navis Design кој се наоѓа во приморскиот град Опатија. Првиот инвеститор на Bitcoin и извршниот директор на Bitcoin.com, Роџер Вер, искористил bitcoin cash (BCH) за да плати за неговиот престој во хотелот Navis Design.

“Роџер Вер е во посета на Словенија и Хрватска во рамките на партнерството помеѓу Eligma и Bitcoin.com”, се споменува во блогот на компанијата. Eligma продолжи:

Одлична вест за сите ентузијасти на Bitcoin.com: На сите 300 локации кои го прифаќаат Elipay, сега можете исто така, да плаќате со паричникот на Bitcoin.com. И во Хрватска, се разбира.

Новиот Elipay систем помага да се зголеми крипто усвојувањето

Услугата Elipay понудена од Eligma е достапна за Android и iOS мобилни телефони. Elipay поддржува криптовалути како ЕТH, BCH, BTC и токенот на компанијата наречен ЕLI. Од 300+ локации што ги прифаќаат криптовалутите, извршниот директор на Еligma, Дејан Рољиќ, зa news.Bitcoin.com во текот на првата недела од април изјави дека околу една третина од трговците кои прифаќаат крипто се наоѓаат во Bitcoin City. Озлогласената Словенечка крипто-метропола е позната по тоа што е една од најконцентрираните области на трговци што прифаќаат криптовалути низ целиот свет. Според трговската апликација Marco Coino, Словенија има најмногу BCH трговци на глобално ниво, што е проследено со други големи нивни концентрации како во Северен Квинсленд, Австралија и Јапонија.

Откако Вер го направи првото крипто купување во во хотелот Navis Design, тој исто така потроши bitcoin cash во една од најголемите Словенечки продавници наречени Туш-пазар. Вер беше повторно првиот поединец кој плати со крипто во продавницата со користење на Bitcoin.com Wallet и Elipay услугата. Слика од извршниот директор на Bitcoin.com споделена на Twitter го прикажува со цела количка полна со намирници што треба да се купат со bitcoin cash. Вер пристигна во Љубљана за да присуствува на локалниот BCH состанок во вторникот, и за да разговара за многуте придобивки што ги нуди bitcoin cash на светот.

Вер немилосрдно го поддржува усвојувањето на bitcoin cash речиси насекаде каде што оди. Неодамна тој најави дека Alliance Cargo Direct со седиште во Токио ќе ги додаде BCH и токенот ACD на SLP во илјадници продавници вклучувајќи ги и тие онлајн. Сега со неодамнешниот притисок во Хрватска и во Словенија, BCH и други криптовалути имаат повеќе прифаќање од трговците. Еligma планира да продолжи со додавање на трговски партнери на системот на Elipay, со цел да расте на меѓународно ниво. Стартапот сака да го однесе купувањето со крипто на сосема ново ниво, правејќи ги крипто исплатите  полесни за користење. Еligma неодамна започна проект наречен Eligmalabs и склучи партнерство со фирмата Spartan Solutions во март минатата година. Покрај тоа, компанијата има детални информации дека во иднина, дебитните картички, кредитните картички и програмите за лојалност ќе бидат интегрирани во системот на Elipay.

Leave a comment