Eдна студија откри дека три четвртини од присутните на крипто настани се мажи

Неодамна објавениот извештај потврдува добро позната опсервација – крипто-фокусираните настани сè уште во голема мера се доминантни кај мажите, не само во однос на регистрантите воопшто, но исто така и кај говорниците. Според друг наод, речиси половина од учесниците на студираните форуми дошле од САД.

На настани за крипто индустрија преовладуваат мажи

Истражувањето спроведено од софтверска платформа за настани Bizzabo покрива 100 конференции низ 15 земји. Ова се сите настани што ги посетуваат професионалци од индустријата за крипто и сродни сектори кои сакаат да останат информирани за најновите случувања во крипто-просторот.

Резултатите го истакнуваат родовиот диспаритет за кој е познат секторот. Повеќе од три четвртини, или 79 проценти од учесниците на студираните настани беа мажи, додека само 21 процент беа женски.

Во друг извештај за родовата еднаквост и вклученост објавен во ноември, Bizzabo открил дека 70 проценти од говорниците на настаните во повеќе индустрии, вклучувајќи го и крипто-секторот, исто така, биле мажи. Алон Алрој, шеф за успех на клиентите во Bizzabo, истакна:

“Како и технолошката индустрија, во целина, има недостаток на родова еднаквост во вкупниот виртуелен валутен простор. Го гледаме ова кај учесниците на овие настани, како и кај говорниците. Една криптовалутна конференција неодамна имаше 84 мажи на сцената и три жени. Тоа мора да се промени.”

Речиси 60% од регистрантите се од финансискиот сектор

Авторите на студијата привлекоа и други интересни заклучоци врз основа на податоците собрани од Bizzabo. На пример, 45 проценти од регистрираните и учесниците на испитуваните настани дојдоа од САД. Велика Британија е втора со 28 проценти, потоа следат Белгија со 5 и Канада со 3 отсто. Израел, Хонг Конг, Кина и Австралија беа застапени со 1 процент од присутните.

Околу 57 отсто од сите регистрации за крипто настани во студијата беа направени од луѓе кои работат во финансискиот сектор, додека 37 отсто беа вработени во компании од технолошкиот сектор. Процентот за менаџмент консултантски фирми изнесува 6 од сите присутни.

Алон Алрој понатаму коментираше дека недостатокот на родова еднаквост кај присутните зборува за индустриите во кои работат повеќето од учесниците. “Секторите за финансиски услуги и технологија, се бореа за вклучување и тоа има каскадно влијание врз родовиот микс на овие настани”, објасни ко-основачот на Bizzabo.

Leave a comment