Cryptic Labs додаде добитник на Нобелова награда за економија во одборот за да го зајакне блокчејн образованието

Истражувачката лабораторија фокусирана на блокчејн, Cryptic Labs назначи двајца добитници на Нобелова награда за економија во својот одбор, со цел да ја прошири својата експертиза за блокчејн, објави компанијата во соопштението за печатот во понеделникот, 10-ти септември.

Cryptic Labs, која вели дека нејзината мисија е “решавање на основните безбедносни проблеми за да се унапреди растот на блокчејн технологијата”, го назначи д-р Ерик С. Маскин и Сер Кристофер Писаридес во својот Советодавен одбор за економија.

Заедно, во соопштението за печатот се забележува дека тие ќе додадат своја експертиза за макроекономијата, меѓу другите области, за да се осврнат околу моменталното знаење за потенцијалот на блокчејн и внатрешните работи.

Во соопштението се наведува дека вработените ќе “обезбедат увид во стимулативните механизмите, game teory и макроекономските политики, зајакнувајќи ја мисијата на институтот за да се осврне на недоволната експертиза во блокчејн индустријата”.

Веќе активен во тимот на Cryptic Labs е главниот научник д-р Витфилд Дифи, чие име се искачи на врвот во крипто-круговите откако ја доби наградата Turing Award во 2015-та.

Коментирајќи за неговото назначување, Писаридес останува со позитивен и избалансиран став околу изгледите на блокчејн, истакнувајќи:

“Блокчејн е највозбудливиот развој на финансиските пазари во последниве години, но сé уште не знаеме доволно за тоа да препорачаме транзиција на големо на сите наши трансациски датотеки на блокчејн.”

Темата околу јазот помеѓу интересот за блокчејн и експертиза останува точка на разговор оваа година. Истражувањето направено од страна на Deloitte во 2018-та година покажа дека меѓу 70% од менаџерите се сметаат себеси за “одлични” или “експерти” во блокчејното поле.

Во исто време, некои компании привлекоа лош публицитет за менувањето на нивните имиња кои сега вклучуваат термини поврзани со блокчејн без да ја интегрираат технологијата.

Leave a comment