Crypterium воведува картичка за глобални крипто плаќања

Crypterium – финансиско технолошки стартап со седиште во Естонија – ја лансираше Crypterium Card, првата крипто картичка достапна на глобално ниво.

Пред ова лансирање, крипто картичките, како што е Coinbase картичката, беа достапни само во одредени земји или по региони, според компанијата. Coinbase неодамна објави дека ќе ја воведе услугата кон шест нови европски земји откако беше достапна само за корисниците на Велика Британија.

Crypterium верува дека крипто картичките се “најлесниот и најбрз начин за сопствениците да пристапат до нивните дигитални валути”, но се загрижени дека достапноста е премногу ограничена или произволна за да стане легитимна опција за крипто плаќања на светска сцена.

“Со “глобални” подразбираме тоа без разлика каде се наоѓаат луѓето, тие можат да ја нарачаат и да ја добијат за само 3 работни дена”, изјави Матијас Лапушин. Оваа изјава се повторува на веб-страницата на компанијата, која “без разлика каде се наоѓате”, Crypterium Card може да се испрати до вашата врата.

Компанијата веќе ги тестирала платежните услуги преку 5.000 Естонски клиенти кои претходно ја порачале, за да потврдат дека работи како опција за плаќање.

Девелоперите на картички, исто така, го тестирале производот додека патувале кон крипто конференции ширум светот, користејќи ја припејд картичката за купување на стоки и услуги во биткоин, етер и litecoin низ Америка, Азија и Европа, со што се потврдува рекламата за глобална примена, изјави Сирануш Шаројан , претставник на компанијата во интервју.

Интересот за картичката е очигледно сконцентриран во региони каде што банкарските услуги се помалку развиени, како што се Јужна Америка и Југоисточна Азија, според Шаројан. Иако, исто така, изјави дека има бројни барања од САД.

Картичката е поврзана со апликацијата Crypterium, која има над 500.000 корисници во САД и Велика Британија. Заинтересираните ќе треба да обезбедат доказ за идентитет – пасош, национална идентификација или возачка дозвола – и доказ за престој во форма на сметки за комунални услуги, банкарска или кредитна картичка.

Картичката не наплатува надоместоци за трансакции, иако има и такса од 1,5% при додавање на припејд средства. Исто така постојат и дневни и месечни ограничувања, кои достигнуваат 10.000 долари дневно и 60.000 долари месечно – “што треба да биде доволно за било кого”, изјави Шаројан.

Crypterium тврди дека е целосно во согласност со законите на Велика Британија и Естонија и дека ги издава картичките користејќи дозвола од нивниот банкарски партнер, според Шаројан.

Портпаролот на компанијата изјави: “Нашето правно одделение вели дека не смееме да дозволиме да го откриеме партнерството поради причини поврзани со конкуренцијата помеѓу процесорите на картички. Меѓутоа, ние сме во можност да потврдиме дека тоа е највисоката финансиска институција на Филипините, целосно во согласност со локалните закони, како и со регулативите на Велика Британија и ЕУ.”

Сепак, на веб-страницата на крипто картичката се вели: “Crypterium Card е UnionPay припејд дебитна картичка.” Картичката може да се користи секаде каде што е прифатен UnionPay. “Денес, постојат речиси 23 милиони трговци поврзани со мрежата на UnionPay во повеќе од 175 земји.”

“За разлика од другите играчи на пазарот, ние се одлучивме за UnionPay како процесор за картички, бидејќи тоа е единствениот што овозможува глобално покривање. Visa и Mastercard работат во регионите: Велика Британија, Централна Европа, САД итн.”, изјави Матијас Лапушин, претставник од Crypterium.” За UnionPay, тоа е или Кина или не е Кина. Тоа ни дава флексибилност да им служиме на сите земји што останаа заборавени од другите картички на пазарот “.

Компанијата воспостави повеќе од 300 партнерства со е-трговија услуги за малопродажба по креирањето на првата мобилна платежна услуга врз основа на QR скенирање во Источна Европа.

Таа привлече 1 милион долари во финансиска помош од Серија А, 7 милиони долари во финансирање од Серија Б во 2015-та година, и 51 милион долари за време на нејзиното ICO во 2017-та година. Поддржан е од KPMG и H2 Ventures. Поранешниот генерален менаџер на Visa Europe, Стивен Паркер, е главен извршен директор. Компанијата има за цел да ги направи “криптовалутите ликвидни како пари” преку своите два главни проекти.

Crypertium видел дека регионите каде луѓето всушност ги третираат крипто како валута, исто така, не се развиени во однос на услугите. “Главните играчи на пазарот [крипто картичките] се фокусираат на развиените земји, како Велика Британија, САД или ЕЕА. Тоа остава зад себе многу корисници од земји како Венецуела, Бразил, Индија, Јужна Кореја итн. Crypterium картичката е дизајнирана да промовира инклузивност во финансиските услуги базирани на крипто. “, изјави Лапушин.

Со текот на времето, Crypterium ќе ги прошири монетите што ги нуди за картичката, но ќе биде селективен во однос на валутите што ги избира. Шаројан изјави дека компанијата првенствено ги планира “големите криптовалути”, како и компаниите “кои се подготвени да ни помогнат да го промовираме производот” преку ко-маркетинг или партнерство за да создадеме решенија за нивните заедници.

Leave a comment