Coinbase започна програма “Coinbase Earn” за да ги едуцира крипто корисниците

Најголемиот снабдувач на крипто паричници во САД и крипто берзата Coinbase започнаа образовен проект кој им овозможува на корисниците да заработат криптовалути додека учат за тоа. Програмата, наречена “Coinbase Earn”, беше објавена во официјалниот блог пост на 19-ти декември.

“Coinbase Earn” започна прво само со покани, со почетен фокус на едно дигитално средство, ERC-20 токенот 0x (ZRX). Централната идеја, се објаснува во постот, “е за корисниците да разберат повеќе за корисноста на средствата и нивната основна технологија, додека добиваат мал дел од средствата за да ги испробаат.”

Coinbase продолжува да објаснува дека со спроведување на анкета меѓу своите клиенти и пошироката јавност, утврдиле дека:

“Една од најголемите пречки што ги спречува луѓето да истражуваат ново дигитално средство е недостатокот на знаење за тоа средство. Многумина од анкетираните луѓе изразија силна желба да почнат да учат за нови и различни крипто средства надвор од Биткоин, но не знаат од каде да почнат.”

Берзата предлага дека решавањето на јазот во знаењето може да го унапреди крипто образованието и да го прошири учеството на пазарот, со тоа што корисниците заработуваат мали количини на даден крипто, додека ги завршуваат образовните задачи и акумулираат знаење.

Додека традиционално, Coinbase забележува, корисниците добиваат крипто или преку фармање или купувања, новата образовна шема не бара ниту компјутерска моќ ниту однапред куповна моќ што другите видови на пазар бараат од нив.

За првата итерација на проектот, финансирањето, наводно, доаѓа од 0x надворешниот развоен pool, а берзата наведува дека во иднина ќе експериментира со други образовни задачи измислени од други страни – “не секогаш се создадени од самите девелопери на средства”.

Како што е соопштено, ZRX е на листата на професионалната берза на Coinbase, наречена Coinbase Pro, од средината на октомври.

Coinbase не е единствениот голем играч во крипто индустријата кој се справува со крипто едуцирање; претходно овој месец, ривалската крипто берза Binance лансираше збирка образовни содржини составена од речиси 500 написи со цел да обезбеди “непристрасни” информации за крипто и блокчејн.

Исто така оваа есен, коосновачот на Ethereum (ETH), Џозеф Љубин – ConsenSys – блокчејн стартап и инкубатор – соработуваше со онлајн образовната платформа Coursera за понуда на програма за блокчејн едукација.

На фронтот за заштита на инвестициите, регулаторите од целиот свет – од Кина до САД – осмислуваат образовни иницијативи за подобро информирање и заштита на учесниците на пазарот.

Ова лето, група професори од Оксфордскиот универзитет напреднаа со планови не само да ја едуцираат јавноста за блокчејн, туку и да ја користат технологијата како основа на високообразовна институција.

 

Leave a comment