Coinbase води на листата на берзи со најмногу доверба, Binance е 8ма

Подолу, се првите 10 “најдоверливи берзи” “за инвеститорите и трговците кои ги бараат најдобрите места за задоволување на нивниот апетит за ризик”, рангирани од крипто провајдерот на податоци CryptoCompare.

Еве како ги рангираа “доверливите и веродостојни берзи”:

1. Coinbase – оцена AA, вкупно: 60.30

2. Poloniex – оцена AA, вкупно: 59.90

3. Bitstamp – оцена AA, вкупно: 59.60

4. bitFlyer – оцена AA, вкупно: 57.20

5. Liquid – оцена AA, вкупно: 56.30

6. itBit – оцена AA, вкупно: 56.0

7. Kraken – оцена A, вкупно: 54.10

8. Binance – оцена A, вкупно: 54.0

9. Gemini – оцена A, вкупно: 53.20

10. Bithumb – оцена A, вкупно: 53.10

Компонентите за рангирање вклучуваат: географија, правни / регулаторни, инвестиции, тим / компанија, обезбедување на податоци, трговски надзор и квалитет на пазарот. Гледаме дека берзите во првите 10 категорија добиле или AA или A оцена, а сите се во опсегот на бодови од 50-59, освен Coinbase што е нешто над 60, иако разликата  во резултатите помеѓу берзите и онаа што веднаш следи или претходи е мала. Додека повеќето од нив се релативно силни во категориите на инвестиции и квалитет на пазарот, одредени категории за географски и трговски надгледувања недостасуваат.

Постојат десет берзи, со ранг од 101 до 110, кои ја добиле оценката F. Ова се: Upbit Singapore (17.90), Coinroom  (17.40), Yobit (17.20), Bit-M (16.90), AidosMarket (16.00), IQFinex (15.10), Ethermium (14.60), CryptoExchangeWS (13.10), LiveCoin (13.00) , FatBTC (11.20) – сите значително недостасуваат во правната категорија. Сепак, според CryptoCompare, Exchange Benchmark укажува на тоа дека берзите кои добиле оценки C-F го зголемиле уделот на пазарот за 30% во последните 12 месеци.

Во меѓувреме, една од најценетите берзи, американската Poloniex, се соочува со реакција од заедницата која е незадоволна од нивното управување и можеби дури и ќе се соочат со тужби. Сепак, информациите за проблемите на берзата се појавија во јуни, додека CryptoCompare го направи својот рејтинг на податоците собрани во мај.

Исто така, по неколку несреќни настани, Coinbase влезе во кризата #DeleteCoinbase претходно оваа година.

Севкупно, Benchmark рангираше 110 активни берзи на глобално ниво, “нудејќи им на инвеститорите и трговците сеопфатен, детален и сигурен извор на информации за најдобрите трговски центри”, според CryptoCompare.

Методологијата за рангирање се состои од комбинација од:

  • 34 квалитативни показатели – проверки и длабинска анализа составени од шест главни категории дизајнирани да ја оценуваат секоја берза квалитативно врз основа на горенаведените компоненти за рангирање;
  • и квантитативни метрики – мерење на пазарниот квалитет преку комбинација на пет метрики чија цел е да се измери трошокот за трговија, ликвидност, стабилност на пазарот, однесување кон мислења и “природното” однесување на тргување.

Обемот на тргување не се користи директно во рангирањето, бидејќи волуменот може лесно да се манипулира, заклучија од CryptoCompare, и секоја недоверлива берза може да обезбеди лажни податоци.

Конечно, “Метриките беа категоризирани во неколку групи и праведно се дистрибуираа”, објаснуваат тие, “за да дојдат до финален обемен резултат, осигурувајќи се дека никоја од метриките не може да влијае на вкупната ранг-листа на берзите”.

Во меѓувреме, неодамна беше објавено дека само 10 од 83 крипто берзи, анализирани од крипто инвестициската компанија Bitwise Asset Management, положија тест со цел да покажат дали пријавуваат систематски надуени биткоин тргувања. Од горенаведените берзи, седум ја “помина” листата: Poloniex, Bitstamp, BitFlyer, ItBit, Kraken, Binance и Gemini.

Leave a comment