Bloomberg: Facebook развива криптовалута за WhatsApp трансфери

Facebook, наводно, прави криптовалута за корисниците на услугата за испраќање пораки WhatsApp, објави Bloomberg на 20-ти декември. Токенот, наводно, ќе се користи за трансфер на пари во рамките на апликацијата и ќе се фокусира на пазарот на дознаки во Индија.

Цитирајќи извори запознаени со ова прашање, Bloomberg наведува дека Facebook развива стабилен бизнис. Изворите понатаму велат дека монетата нема да биде објавена во скоро време, бидејќи Facebook сѐ уште работи на стратегија за чување на средствата, на пример, средствата со кои ќе биде поврзана stabecoin-от.

Пазарот на Индиски дознаки е значаен. Според податоците на Светската банка, земјата добила скоро 69 милијарди долари во странски дознаки во 2017-та година, или 2,8 отсто од БДП на земјата.

WhatsApp ужива широка популарност во Индија, со повеќе од 200 милиони корисници во земјата. Бројот на корисници во руралната Индија минатата година двојно се зголемил, бидејќи трошоците за податоци и интернет во регионот се намалија.

Ставот на Facebook за криптовалути значително се промени во текот на минатата година. Во јануари 2018-та година, социјалната мрежа воведе забрана за крипто, за која изјавија дека е дизајнирана да спречи “реклами кои промовираат финансиски производи и услуги кои често се поврзани со погрешни или измамнички промотивни практики”.

Во мај, Дејвид Маркус, шефот на Messenger за Facebook, најави формирање на Facebook блокчејн истражувачки тим. Во тоа време, Маркус исто така беше член на одборот во крипто берзата и услугата за крипто паричници Coinbase во Сан Франциско.

Маркус потоа напиша: “Поставувам мала група за да истражам како најдобро да го искористам блокчејн на Facebook, почнувајќи од нула”. Facebook ја укина својата забрана за крипто реклами кон крајот на јуни, истовремено поддржувајќи ја својата забрана за промоција на ICO.

Во август, Маркус се повлече од одборот на Coinbase за да избегне конфликт на интереси. Тој изјави: “Поради новата група што ја поставувам на Facebook околу блокчејн, решив дека е соодветно да поднесам оставка …”

Leave a comment