Bloomberg: Повеќе од 500 милиони Tether издаден во август нема да влијае на крипто-пазарите

Новите изданија на монетата Tether (USDT) моментално не влијаат врз цените на големите криптовалути или на помалите alcoins, објави Bloomberg на 24-ти август.

Во написот, Bloomberg истакна дека наводите дека Tether се користи за манипулација или стабилизирање на цената на Биткоин (BTC) – претходно изнесени на хартија од Универзитетот во Тексас – не се вистинити за крипто-пазарите во август.

Во пост објавен во средината на јуни, тврдеше дека Биткоин достигнал највисоко ниво од 20.000 долари поради манипулација со цените, вклучувајќи и Tether и шестата најголема платформа за крипто-размена Bitfinex, која наводно  е “единствениот директен клиент” на Tether.

Во една статија од јуни, Bloomberg забележал дека истражувачкиот труд користел 87 примери од најголемите набавки на Tether со BTC од март 2017-та до март 2018-та година, наоѓајќи дека, иако тие изнесувале “помалку од 1% од испитуваниот период, тие изнесувале околу 50% од додадениот приход на Биткоин во текот на таа година.”

Во оваа статија од оваа недела, Bloomberg истакна дека наодите дадени во неодамнешниот истражувачки труд од страна на блокчејн истражувачката фирма Chainalysis тврдејќи дека Tether се повеќе влијае на цените на помалите криптовалути, како EOS и NEO, наместо на големите криптовалути како што се Биткоин, Ethereum (ЕТH) и Литекоин (LTC), не е вистина.

Bloomberg пишува дека Tether има издадено над 500 милиони долари во нови токени во август, според податоците на Omniexplorer. Сепак, “дури и повеќе од половина милијарда” во новиот USDT не можеше да влијае на цената на EOS и NEO овој месец, изјави Bloomberg, наведувајќи дека altcoins паднаа за 37% и 44% овој месец, соодветно.

Биткоин, исто така, забележа пад од околу 19% во текот на месецот, при што Bloomberg истакнува дека издавањето на Tether во август е “потег што во минатото честопати се совпадна со растот на Биткоин.”

Во јули 2018-та година, Bloomberg објави уште една статија за ценовната манипулација на Tether, фокусирајќи се на платформата на Kraken Crypto и имплицира дека дневните котации на Kraken треба да влијаат на цената на USDT. Наместо тоа, како што посочи авторот, криптовалутата остана релативно стабилна, што “експертите за пазарна манипулација” го сметаат тоа за “црвено знаме”.

Кратко после ова, Kraken ги отфрли тврдењата на Bloomberg, наведувајќи дека авторите на Bloomberg “не ги разбираат основните концепти на пазарот, како што се арбитражата, книгите за нарачки и валутните менувања.”

Leave a comment