Blockstream го лансираше 5от сателит кој го емитува блокчејнот на Биткоин од вселената

Blockstream компанија за развој на блокчејн ја прошири својата сателитска услуга и сега емитува блокчејн на Биткоин (BTC) на сите големи копнени маси на Земјата, објави Forbes на 17-ти декември.

Пошироката покриеност – која доаѓа преку додавање на петтиот изнајмен сателит – ги носи потенцијалните биткоин трансакции без да треба интернет и размена на информации за крипто корисниците во регионот на Азија. Сателитската служба, која се уште е во бета верзија, досега била веќе достапна во Африка, Европа, Јужна и Северна Америка.

Blockstream исто така, наводно, започна нов интерфејс за програмирање апликации (API), кој им овозможува на сателитите да се користат за размена на шифрирани пораки, со корисници кои плаќаат за нив со користење микроплаќање на Lightning Network. Blockstream CSO Samson Mow го контекстуализираше овој потег, велејќи: “Биткоин отсекогаш бил за нецензурирани пари, а сега имаме и нецензурни комуникации”.

Како што наведува Forbes, амбициозната вселенска иницијатива на Биткоин има за цел да ја ослободи крипто зависноста од пристапот до интернет и да ја направи безбедноста на мрежата Биткоин максимално стабилна. Извршниот директор на Blockstream, Адам Назад, изјави за магазинот:

“Гледаме зголемена моќност на мрежата на биткоин и пониските трошоци за учество кои придонесуваат за помагање на бизнисите да се потпрат на услугата за резерви, а за пазарите во развој да го користат како примарен пристап до биткоин мрежата по пониски трошоци”.

Со своето најново проширување, блокчејн сателитот го покрива целиот свет, освен за оддалечените региони на Гренланд и Антарктикот. Покрај тоа, податоците кои сега се емитуваат од сателитите ги опфаќаат сите историски биткоински трансакциски податоци, наместо само непосредно претходните блокови, како и во претходните повторувања на проектот.

Кога првпат го објави својот сателитски проект во август 2017-та година, Blockstream ја стави својата цел како “да ги поврзе сите на планетата”, во услови на ограничен глобален пристап до интернет, а уште повеќе ограничена слобода на интернет.

Leave a comment