Bitmain се соочува со тужба од 5 милиони долари за наводно неовластено крипто фармање

Крипто фармачкиот гигант Bitmain се соочува со колективна тужба за повеќе од 5 милиони долари, која тврди дека фирмата врши неовластено крипто фармање.

На 19-ти ноември, жител на округот Лос Анџелес, Гор Геворкјан, го поднел случајот против двата Bitmain ентитети во Кина и САД во федералниот суд во северниот дел на Калифорнија, наведувајќи дека уредите на фирмата ги користат ресурсите на клиентите за да фармаат крипто за сопствена корист пред целосната конфигурација.

“До комплетирање на комплицирани и долгорочни процедури за иницијализација, уредите на Bitmain ASIC [Application-Specific Integrated Circuit] се претходно конфигурирани да ја користат електричната енергија на своите купувачи за да генерираат крипто валути во корист на Bitmain, а не на своите клиенти”, се вели во поднесената жалба.

Документот покажува дека во акцијата учествувале повеќе од 100 членови во ова дело и дека вкупниот износ кој е под дебата “надминува 5.000.000 долари, без камати, такси и трошоци”.

Геворкјан изјави дека купил Bitmain ASIC уреди, вклучувајќи го и AntMiner S9, во јануари оваа година за да фарма биткоин. Сепак, тој се соочувал со тешкотии при конфигурирањето на уредите и им требало време да ги инсталира.

“Во ова време, ASIC-уредите биле претходно конфигурирани да фармаат и да испорачаат крипто валути за Defendant. Исто така, за време на ова, ASIC уредите функционираа во режим на целосна моќност, трошеле значителна количина на електрична енергија на сметка на тужителите”, се вели во приговорот.

Таа понатаму додава дека оваа “неправедна деловна практика” од Bitmain продолжила сè додека уредите ASIC не биле поврзани со личната крипто сметка на Геворкјан.

Како резултат на тоа, Геворкјан и другите членови бараат “целосно враќање на сите трошоци настанати како резултат на неправедни и измамнички практики на Bitmain” и наредба со која Bitmain треба да ги “прекине актите на нелојална конкуренција”, како и каматата на највисока стапка дозволена и други такси и трошоци.

Во краток преглед, жалбата вели:

“Погодно, Bitmain добива на секоја секунда што е потребно за да ја добие ASIC конфигурacијата со спецификациите на купувачите и ги наметнува значителните трошоци за работа на ASIC уредите на своите клиенти.”

Претходно овој месец, Bitmain самиот поднесе тужба против анонимен крадец во американскиот федерален суд, кој, наводно, украл 617 биткоини од сметка на крипто берзата Binance.

Leave a comment