Bithumb тврди дека вратил 14 милиони долари од хакираните криптовалути

Јужнокорејската платформа за крипто размена Bithumb вели дека речиси ги преполовиле загубите што произлегоа од неодамнешниот пробив.

Како што претходно беше објавено, Bithumb, една од најголемите платформи за крипто размена во Јужна Кореја и во светот по обемот на трговија, беше хакирана на 20-ти јуни – настан во кој загубија 35 милијарди корејски вонови (31 милион долари) во разни украдени криптовалути.

Компанијата во четвртокот објави апдејт за нивниот напредок, тврдејќи дека сега ја намалила таа штета на 19 милијарди вонови (17 милиони долари) откако откако соработувала со платформи за размена од цел свет за да повратат некои од средствата, како и да се обиде да спречи понатамошни загуби.

Во денешниот апдејт, Bithumb, исто така откри за прв пат дека за време на хакирањето биле украдени 11 крипто средства. Имено, биткоин ја има најголемата загуба, со 2.016 БТК преземени – износ вреден 12 милиони долари.

Другите главни криптовалутни загуби вклучуваат 2.219 ether, 692 bitcoin cash и 5.2 милиони XRP, во вредност од околу 950.000 долари, 487.000 долари и 2.4 милиони долари, соодветно, врз основа на најновите податоци за цена од CoinDesk. Остатокот се состои од помалку познати криптовалути, вклучувајќи значителни количини на белешки и кибер мрежни токени.

Платформата објасни дека инцидентот се уште не е целосно готов и како таков ќе продолжи со суспензијата на депозити и повлекувања на средствата од платформата. Досега, Bithumb не го објави очекуваниот временски рок за продолжување на целосна услуга.

По минатонеделниот напад, 24-часовниот обем на тргување на Bithumb значително се намали – од 400 милиони долари во тоа време до 124 милиони долари во моментов – покажуваат податоците од CoinMarketCap.

Leave a comment