Binance утре ќе прави надградба на системот, депозитите, повлекувањата и тргувањето ќе бидат запрени

Една од главните крипто берзи Binance, планира утре да спроведе закажана надградба на системот кој ќе ги спречи депозитите, повлекувањата и тргувањето за околу шест до осум часа, според официјалното соопштение објавено на 14-ти мај.

Главниот извршен директор на берзата, Чанпенг Жао (CZ), објави дека платформата планирала денес целосно да продолжи со депозити и повлекувања, кои што беа прекинати по големиот хакерски напад на платформата на 7-ми мај. Нападот резултираше со кражба на околу 7.070 биткоини (BTC) од паричниците на берзата – кои вредеја повеќе од 40 милиони долари во тоа време.

Според денешната изјава, надградбата на системот ќе започне утре на 15-ти мај во 03:00 часот (UTC), за време на која нема да се користат депозити, повлекувања и трговски услуги.

Во твит во склоп со изјавата, CZ забележа дека “За време на стопирањето на трговијата, ние ќе апдејтираме на не помалку од секои 2 часа, како што е вообичаено”. Во изјавата исто така се наведува дека:

“Откако ќе заврши надградбата, ние ќе направиме понатамошна објава и ќе им обезбедиме на корисниците 30-минутен прозорец за да ги откажат нарачките, процесот на депозити и повлекувањата, и да ги користат сите други функции поврзани со акаунтот пред да продолжи тргувањето”.

Како што претходно беше објавено, тимот на CZ и тимот на Binance во голема мера ги чуваа во тајност деталите за активностите по хакерскиот напад, предупредувајќи дека хакерите потенцијално ги следат нивните јавни комуникации и дека прекумерното објавување може да ја компромитира стратегијата за безбедност.

Досега, CZ беше домаќин на АМА, краток преглед во живо после хакерскиот напад, и зборуваше за мерките што се преземаат за да се спречат идните пробивања на безбедноста и понатамошни навестувања за работата што ќе се води за време на апдејтот.

Додека јавноста во голема мера продолжила да реагира позитивно на одговорот на Binance и CZ за големиот инцидент, деновите на пост-хакерскиот напад беа накратко задушени од контроверзноста околу јавното признание на CZ дека тој ја разгледал и одбил идејата за Биткоин “блокчејн re-org пристап” како одговор на кражбата.

Од прес време, Binance е рангирана како втора најголема берза на глобално ниво, гледајќи близу до 60% пораст во дневниот обем на трговија во текот на изминатите 24 часа.

Биткоин (БТК) тргува на околу 14% помалку од денот, порачувајќи го знакот од 8.000 долари на 8.081 долари за да го притисне времето, според CoinMarketCap.

Leave a comment