BBVA и Santander се приклучија на Европската заедничка блокчејн платформа која ќе биде лансирана во 2019-та година

Банкарските групи BBVA и Banco Santander се приклучија на Меѓународната асоцијација за доверливи блокчејн примени на Е.У. (IATBA), пишува на 20-ти ноември Шпанскиот весник за економија Expansion.

Претставниците на двете Шпански банкарски групи беа поканети на Е.У. блокчејн состанокот одржан во Брисел од страна на Марија Габриел, комесарот за дигитална економија и општество, и Роберто Виола, директор на Е.У. Одделот за комуникациски мрежи, содржина и технологија.

Според соопштението за медиумите на BBVA, за време на состанокот функционерите откриле дека IATBA ќе биде лансирана од Европската комисија во првиот финансиски квартал од 2019-та година. Главната цел на здружението е да се развие Е.У. блокчејн регулација, заедно со подготовка на лансирањето на блокчејни примени низ цела Е.У.

Според Expansion, BBVA и Santander се меѓу првите пет банки поканети да се приклучат на IATBA. Другите членови на здружението сè уште не се откриени.

IATBA е иницијатива промовирана од Европското блокчејн партнерство – соработка од 27 земји на Е.У., вклучувајќи ги Велика Британија, Франција, Германија, Шведска, Холандија и Ирска. Државите соработуваат за воспоставување “европска инфраструктура за блокчејн услуги која ќе ја поддржи испораката на прекугранични дигитални јавни услуги, со највисоки стандарди за безбедност и приватност”.

Додека извршниот директор на BBVA претходно забележа некои од предизвиците и ограничувањата на блокчејната технологија, фирмата веќе тестира неколку блокчејни решенија. Во јуни, банката соработуваше со Шпанската енергетска компанија Repsol за тестирање на различни блокчејн технологии, имено Hyperledger и Ethereum.

Неодамна, BBVA изврши заем од 150 милиони долари на приватна блокчејна мрежа преку група од три банки за финансирање, вклучително и Француската банкарска група BNP Paribas и Јапонската банкарска групација Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG).

Santander исто така е заинтересиран за децентрализирани технологии. Во јули, се приклучи на платформата Blockchain на IBM, заедно со уште четири други банки, и создаде истражувачки тим за истражување на употребата на блокчејн во тргувањето со хартии од вредност.

Leave a comment