Amazon лансираше нова услуга за градење на блокчејн

Технолошкиот гигант Аmazon лансира блокчејна услуга за да им помогне на клиентите да развијат блокчејн мрежи без трошоци за создавање сопствена платформа.

Објавено вчера на Amazon re: Invent конференцијата, блокчејн платформата на Amazon “е целосно управувана услуга што ја прави лесна за креирање и управување со скалабилни блокчејн мрежи.” Корисниците можат да изградат платформи со користење на Hyperledger Fabric или ethereum, иако вториот e се уште не е достапен.

Новата платформа е уште еден аспект на Amazon Web Services, подружницата за cloud computing во Амазон, која овластува голем број веб-сајтови и услуги, вклучувајќи платформи како Netflix.

Amazon Managed Blockchain ги елиминира потребните трошоци за креирање на мрежата и автоматски ги скалира за да ги задоволи барањата на илјадници апликации во кои се извршуваат милиони трансакции”, се вели на веб-сајтот на услугата.

Понатаму, компанијата објави дека блокчејната платформа може да складира податоци на друг производ од базата, велејќи:

“Managed Blockchain може да реплицира непроменлива копија од вашата блокчејна мрежна активност во базата на податоци на Amazon Quantum Ledger (QLDB), база на податоци со целосно управувана ledger. Ова ви овозможува лесно да ги анализирате мрежните активности надвор од мрежата и да стекнете увид во трендовите.”

QLDB не е блокчејна платформа, но може да се користи во комбинација со блокчејн производот на Amazon за да “одржува целосна и верификувана историја на промени во податоците”.

Услугата е моментално во preview, што значи дека заинтересираните можат да се пријават. Ако бидат одобрени, тие ќе можат да создадат блокчејна мрежа, и ќе можат или да поканат други членови на Amazon Web Services или “да креираат повеќе членови на нивниот акаунт за да симулираат мрежа од повеќе членови”, наведено во делот за Најчесто поставувани прашања.

Leave a comment