5 причини зошто банките треба да се плашат од криптовалутите

Сегашниот централизиран банкарски систем се врти околу трошењето на парите на купувачот. Банките или ги користат парите на клиентите за да излезат од финансиска криза или како залог за хипотека. Постои голема сложеност како банките трошат пари на клиенти. Всушност, еден супермаркет има подобра каматна стапка на заем од поголемиот дел од банките. На клиентите не им требаат повеќе банките за да плаќаат за нивната хипотека, ниту пак им требаат банки за да добијат заем. Клиентите само ја доверуваат својата fiat валута на банките и ја бараат назад  секогаш кога одат на шопинг.

Од друга страна, криптовалутите се свежи и возбудливи. На пример, биткоин бил создаден за да ја донесе pilgrim промената во финансиската заедница. Затоа банките се плашат од биткоини и секојдневно се борат за падот на оваа криптовалута. Всушност, Централната банка на Полска им исплати на некои YouTube инфлуенсери да ги дискредитираат криптовалутите. Минатата година, Кина ги блокираше своите граѓани од тргување со криптовалути, а Британските зајмувачи на хипотеки ги блокираа сопствениците на имотот да користат криптовалутни профити како депозити за хипотеките.

Банките веќе не се загрижени за конкуренцијата од други банки. Тие сега се загрижени за следната генерација банкарство. Еве ги причините:

1. Банкарската инфраструктура се промени

Трговците сега создаваат крипто решенија, и во скоро време луѓето ќе можат да платат со биткоини онолку колку што можат да платат со PayPal.

2. Криптовалутите обезбедуваат решенија за надоместоци

Банките се виновни за наплата на трговски надоместоци за секоја трансакција. Надоместоците може да се занемарат кога се плаќа за нов електронски уред или шолја кафе, но што е со шопингот за автомобил или хипотека? Таксите стануваат очигледни кога патувате и трошите пари во странство. Криптовалутите не се ограничени со граници, а со тоа им овозможуваат на клиентите да плаќаат за стоки и услуги без дополнителни трошоци.

3. Големата револуција во секоја индустрија

Банките не успеаја да се модернизираат; Банките се плашат од заканата што се случува во секоја индустрија. Луѓето се префрлија од купување ЦД-а за да симнуваат песни од Spotify и од гледање телевизија до проследување на видеа во живо на YouTube. Гејмерите сега користат виртуелни валути кога играат компјутерски игри. Младите момци ја имаат заменето хартиената валута за криптовалута. Единствените групи на луѓе кои сè уште ги користат сите функции на банките се главно постарите луѓе.

4. Биткоините не можат да бидат манипулирани

Традиционалното банкарство е многу подложно на манипулации. Финансиската криза во 2008-ма година влијаеше на голем број банки. Биткоините се развиле од корумпираниот модел на банкарскиот систем. Банките позајмуваат повеќе пари отколку што всушност имаат.

5. Криптовалутите не се потпираат на надворешен извор за нивниот кредибилитет

Централните банки се одговорни за манипулирање со цената и количината на домашната валута. Државните банки се одговорни за печатење повеќе пари и намалувајќи ја вредноста на валутата. Сепак, криптовалутите се ограничени на одреден број, што го ограничува ризикот од девалвација.6

Заклучок

Значи, како заклучок, знаеме зошто банките стравуваат од криптовалутите.

Тие не можат да вршат контрола врз криптовалутите и нивните приходи, и затоа што тие нудат побезбеден, поевтин и потранспарентен начин на плаќање.

Кога криптовалутите се појавија, банките ги исмејуваа и ги нарекоа измама. Сепак, сега, тие се во фаза на борба против нив. Откако криптовалутите ќе добијат масовно усвојување,  ќе го револуционизираат сегашниот банкарски систем и ќе ги надминат банките.

Дефинитивно ќе донесат голема промена во сегашната економија. Предвидениот пораст на криптовалутите не може да биде спречен од никого, ни од владите ни од банките.

Leave a comment