430,000 долари во конфискувани крипто ќе бидат продадени од Ирска аукциска куќа

Криптовалути запленети од страна на Белгиската полиција од онлајн дилерите на дрога треба да бидат ставени на аукција од аукциска куќа во Ирска.

Wilsons Auctions објавија во понеделникот дека потпишале договор со федералната влада на Белгија за одржување на аукција на крипто средствата без резерва, вклучувајќи 104,99 од биткоин (BTC), bitcoin cash (BCH) и bitcoin gold (BTG).

Вкупната пазарна вредност на криптовалутите е околу 431.660 долари од прес време.

“Биткоините беа запленети од страна на Белгиската полиција како резултат на случајот со трговија со дрога во кој криминалците го користеа DarkNet за продажба на дрога”, изјавија од Wilsons Auctions.

Меѓународната аукција ќе започне на 12 часот попладне (GMT) на 1-ви март, со криптовалутите поделени на повеќе купчиња, изјавија во соопштението. Биткоин ќе се продава во 0,5-4 BTC, додека BCH и BTG ќе бидат понудени во поголеми купчиња.

Ова не е прв пат Wilsons да одржат аукција на криптовалути. Минатиот месец, таа продаде 167,7 monero (XMR) токени, кои беа запленети во рамките на Законот за стекнување на криминал од страна на Британската полиција.

Ејдан Ларкин, шеф за обнова на средства, изјави дека monero аукцијата добила интерес од 69 земји и дека “по 700 понуди од регистрирани учесници, финалната вредност што била реализирана била над пазарната вредност на monero за тој ден”.

U.S. Marshals Service, исто така, претходно одржа неколку големи крипто аукции. Неодамна, во октомври, објави дека ќе одржи аукција за продажба на речиси 4,3 милиони долари во биткоин следниов месец.

Leave a comment