3 причини зошто Биткоин се претвора во глобално безбедно прибежиште за инвеститорите

Неодамнешната девалвација на Кинеската валута се чини дека се одвива низ целиот свет. Да разгледаме зошто цената на Биткоин се зголемува како резултат на истото и зошто инвеститорите се повеќе размислуваат на Биткоин – неутрална и безгранична мрежа за складирање и пренесување на вредност – заедно со традиционалните средства како безбедно прибежиште.

Секоја девизна валута намерно се девалвира себеси

Како што САД и другите земји се обидуваат да го зајакнат економскиот раст преку намалување на стапката, инвеститорите почнуваат да се осврнуваат кон златото, готовината, државни обврзници и се повеќе кон Биткоин како отпор, според економистот Раул Пал.

Во една Twitter нишка, поранешниот извршен директор на Goldman Sachs објаснува зошто светот бргу се приближува до валутната криза. Пал исто така верува дека Биткоин ќе напредува низ претстојниот монетарен масакр. Тој предупредува дека:

„Ние сме во најважниот момент на FX пазарите во целата моја 30-годишна кариера. Доларот е во опасност од неконтролиран пораст“.

Во меѓувреме, индексот ADXY (Азискиот долар) ќе се спушти под круцијалното движење. Пал вели дека падот од 20% или повеќе кај сите големи азиски валути го донесе индексот лице в лице со, како што го нарекува, „гребенот на смртта“.

Индексот на валути во развој на пазарите на JP Morgan е исто така лош и на работ да падне на ново најниско ниво.

Најмалку седум други девизни валути исто така паѓаат во вредност, забележува Пал, заклучувајќи дека зајакнувањето на доларот го катализира масовниот глобален дефлациски бран, што може да доведе до финансиска криза. Сепак, едната добра работа од сето ова е дека ова би можело да биде многу поволно за цената на Биткоин.

Пал завршува велејќи:

„За жал, ние сме сведоци на еден од најголемите удари за пазарите во историјата. Можеби не се согласувате со мојата проценка на коефициентите. Не е важно. Но, едноставно НЕ МОЖЕ да го игнорирате ризикот. Обврзници. Долари. Биткоин и злато. Ви благодариме што посветивте внимание.“

Биткоинот се повеќе не е поврзан со традиционалните пазари

Инвеститорите стануваат се повеќе нервозни бидејќи централните банки покажаа дека ќе продолжат да oлеснуваат. Кон крајот на минатата недела, Сојузните резерви на САД објавија дека ќе ги намалат каматните стапки и за помалку од една недела подоцна Кина ја девалвираше својата валута.

На пример, табелата подоле за USD / CNY минатата недела ги разбранува.

Јасно е дека одливот CNY во USD влијае врз цената на Биткоин бидејќи е во пораст над 14% во изминатата недела. Уште повеќе, најновите податоци од SFOX покажуваат дека Биткоин е најмалку поврзан со традиционалните пазари.

Во исто време, централните банки на САД и Кина не се единствените што се натпреваруваат кон дното. Неодамна, Банката на Тајланд ја намали својата стапка за 25 поени, првпат од 2015 година, додека Резервната банка на Нов Зеланд исто така воведе намалување за 50 поени, што беше изненадување за многу инвеститори.

Покрај тоа, резервната банка во Индија исто така ги намали стапките за 35 поени. Вреди да се напомене, стапката на централната банка на Индија се чини дека е во обратна врска со цената на Биткоин во текот на изминатите години, според табелата објавена од експерт за глобална макро вредност, Џон М. Спаланцани.

Интересно, зголемувањето на стапките се чини дека се совпаѓа со опаѓањето на цените на Биткоин и обратно, во текот на изминатите неколку години.

Биткоин може да обезбеди асиметрични враќања

Други аналитичари исто така се согласуваат дека Биткоин се повеќе се појавува на радарот на инвеститорите кои бараат алтернативни безбедни засолништа.

На пример, претходно оваа недела за време на интервјуто за CNBC, ко-основачот на Morgan Creek Digital, Ентони Помплиано разговараше за тоа како Биткоин ќе реагира на тековниот глобален тренд на монетарно олеснување.

Помплиано се согласува дека девалвацијата на Кина игра голема улога во тековниот bull run на Биткоин. Тој исто така додава дека институциите сè повеќе се осврнуваат кон Биткоин, бидејќи „докажано е дека не е во корелација и обезбедува асиметричен поврат во однос на традиционалните средства“.

Во меѓувреме, раководителот на истражувачкиот тим на Fundstrat, Том Ли, верува дека Биткоин се раздвоил од силниот долар, што беше причина за пад на цените во 2018-та година и „доби колективна корелација со пазарниот капитал“.

Затоа, не е изненадувачки што BTC е се повеќе во корелација со златото, додека значително ги надминува скапоцените метали, традиционалните резерви и скоро секое средство во 2019-та година.

Ли вели дека овој тренд може да се забрза бидејќи инвеститорите бараат засолниште од традиционалните средства. Тој исто така верува дека најновите намалувања на каматните стапки на Федералните резерви позитивно ќе влијаат на цената на Биткоин. На 31-ви јули, тој изјави дека:

„Биткоинот станува сè повеќе макро-отпор за инвеститорите против нешта што може да тргнат наопаку. Намалувањето на стапката додава ликвидност. Ликвидноста турка пари во сите овие ризични средства и исто така претставува отпор, што му помага на Биткоин.“

Претходно оваа година, Ли изјави дека со оваа брзина Биткоин лесно ќе го достигне своето највисоко ниво.

Leave a comment