3 начини како да поставите Биткоин паричник

За да купите и продадете биткоин, потребен ви е Биткоин паричник. Тоа е како банкарска сметка, каде добивате, чувате и испраќате пари. Паричникот го заштитува тајниот код (приватен клуч) кој ви треба за да ги користите вашите биткоини и помага во управувањето со трансакциите. Исто како и лозинката на вашата кредитна картичка, треба да го чувате што е можно побезбедно. Во спротивно, некој може да има пристап до вашите средства.

Како да поставите Биткоин паричник?

Постојат многу Биткоин паричници, и сите тие се разликуваат во нивните карактеристики. Мобилните софтверски паричници се одлични за секојдневна употреба, додека десктоп софтверските паричниците создаваат голема рамнотежа помеѓу практичноста и безбедноста. Лесните веб-паричници се најдобриот избор за брзи трансакции преку интернет. Криптираните хардверски паричници како Ledger или Trezor се најдобри за долгорочно складирање на биткоин. Сепак, за разлика од другите опции, хардверските паричници не се бесплатни и чинат 50 долари или повеќе.

Дозволете ни да ги претставиме овие три начина за поставување на Биткоин паричник.

1. Поставете софтверски Биткоин паричник

Најлесен начин да добиете Биткоин паричник е да преземете и инсталирате бесплатна апликација за софтвер за паричник или клиент. Софтверски паричник е програма што чува приватни и јавни клучеви и комуницира со блокчејн за да им овозможи на корисниците да испраќаат и примаат дигитални валути и да го следат балансот. Постојат два вида софтверски паричници – мобилни и десктоп.

Мобилните софтверски паричници се лесни Биткоин клиенти кои ви овозможуваат да ги носите вашите биткоини насекаде. Може да биде исклучително погоден на моменти. За да го поставите, треба да преземете Биткоин паричник по избор. Има многу такви во app store, но еве неколку на кои можете да им верувате:

 • Mycellium
 • Bread (BRD) wallet
 • Bitcoin wallet
 • Electrum
 • Samourai

Десктоп софтверските паричници имаат повеќе функции и генерално се сметаат за побезбедни од мобилните паричници, но тие се исто така потешки за употреба.

Најпопуларните десктоп паричници ги вклучуваат:

 • Bitcoin Core
 • Armory
 • Electrum
 • Wasabi
 • Green Address

Преземете ги од соодветните веб-страници и инсталирајте ги со следниве упатства – секој паричник е малку различен од останатите.

Како и да е, не се препорачува да ги чувате сите свои биткоини само во софтверски паричници, освен ако навистина им верувате на вашите вештини за сајбер безбедност и сте 100% сигурни дека никој не може да ги хакне вашите уреди.

2. Поставете биткоин паричник

Друг едноставен начин за поставување на Биткоин паричник е со користење на веб-услуга. Веб-паричниците ги чуваат вашите приватни клучеви онлајн на сервер контролиран од администраторска група. Некои биткоин веб-паричници, како што е Coinbase, практично водат врска помеѓу вашите мобилни и софтверски паричници. Можете да пристапите до овој паричник секаде каде што имате интернет врска, што го прави популарен и удобен избор.

Сепак, имајте предвид дека веб-страницата е одговорна за вашите приватни клучеви и може во секое време да ја преземе контролата брз вашиот биткоин, поради што веб-паричниците се добри за чување само ограничени количини на биткоин. Додека има само неколку случаи кога давателите на услуги на веб-паричник имаат лоши намери, тие се им се омилени на хакерите за хакерски напад, што значително го зголемува ризикот да бидат хакирани.

Популарни Биткоин веб-паричници:

 • Coinbase
 • Blockchain.info
 • BTC.com
 • Rahakott
 • BitGo

3. Поставете Биткоин хардверски паричник

На крај, имаме и хардверски Биткоин паричници, кои се сметаат за најсигурен и долгорочен начин за чување на вашите биткоини.

Хардверските паричници се физички уреди кои содржат приватни клучеви електронски и ги олеснуваат трансакциите. Овие паричници можете да ги носите со вас и вашите средства нема да бидат во раце на трети страни. Сепак, овие коштаат пари. Најефтините се 50 долари, па во повеќето случаи, има смисла да се купи само еден ако планирате да зачувате 1000 или повеќе долари во Биткоин.

Нај препорачаните хардверски Биткоин паричници:

 • Ledger
 • Trezor
 • BitLox
 • KeepKey

За да ги поставите мора да се следат упатствата дадени од производителот, бидејќи, повторно, секој паричник е различен. Никогаш не купувајте хардверски паричник од некој друг освен нивниот производител.

Ако барате бесплатен и безбеден не-електронски паричник, можеби ќе размислите да поставите Биткоин paper wallet.

Leave a comment