3 индустрии кои имаат корист од блокчејн технологијата

После долго време, општеството се потпира целосно на големите посредници, како што се банките, трговците на мало и владите, за да воспостават доверба во нашата економија. Ние зависевме од овие посредници за да ја извршиме целата логика на бизнисот и трансакцијата – од проверка на автентичност, до идентификација на луѓе, до клиринг и порамнување на записи.

Севкупно, посредниците имаат направено добра работа, но сепак некои од проблемите се уште тука. За почеток, посредниците имаат тенденција да бидат централизирани – што значи дека тие можат да бидат хакирани, и во денешно време тие се повеќе и повеќе патат од тоа. Второ, тие ги успоруваат работите. На пример, може да бидат потребни денови или дури недели, за да се испратат пари од град кон град преку банки. Посредниците, исто така, имаат тенденција да земат голем дел од акцијата – 10-20%, само за да испратат пари на друга земја, на пример. И со заробување на нашите податоци, нашата приватност е нарушена.

За среќа, времињата се менуваат и сега влегуваме во нова ера на технологија, која има огромно ветување за секој бизнис, општество и поединец. Додека преминуваме во економија на размена, блокчејн технологијата презема централна фаза во олеснувањето на создавање на нови бизнис модели кои се поефикасни и покомпатибилни со нашето постојано развивање на општеството.

Во својата наједноставна форма, блокчејн е јавна книга која ги евидентира трансакциите – и радикално ги забрзува, истовремено намалувајќи ги трошоците со олеснување на доверлив трансфер на вредност без вклучување на традиционалните посредници. Значи … кои се некои од секторите кои најмногу можат или најмногу користат од блокчејн технологијата?

1.Енергетскиот сектор

Глобалниот пазар на електрична енергија се проценува дека вреди околу 2 трилиони долари и во голема мера е монополизиран од страна на неколку корпорации. Овие главни играчи во секторот ја контролираат динамиката на пазарот со акцент на нивоата на производство на енергија со цел да обезбедат максимален профит. Како резултат на тоа, придонесот на потрошувачите и крајните корисници во овој модел е ограничен на претплатата за енергетски услуги.

Во современиот свет каде што однесувањето на потрошувачите гравитира кон поголемо вклучување на пазарот надвор од трошењето пари, овој модел се чини дека има голем број на недостатоци, бидејќи современиот потрошувач на електрична енергија сака да има поголем збор во генерацијата, како и во дистрибуцијата на електрична енергија.

Како такви, најмногу ветувачки намени на блокчејната технологија во секторот за електрична енергија во наредните пет години, се очекува да бидат во областите на “peer-to-peer енергетско тргување” и “полнење и споделување на електрични возила”.

P2P трговија со енергија

Блокчејн им овозможи на иноваторите на енергија да создадат систем со кој енергетските потрошувачи од комерцијалниот сектор или приватните домови можат да тргуваат со електрична енергија без мешање на централната власт. Ова не е само теорија, бидејќи тимот на SunContract веќе има изградено платформа за тргување со енергија базирана на блокчејн, која веќе повеќе од една година ја користат членови на јавноста во Словенија.

Електрични возила

Покрај тоа, со континуираниот раст на електричните возила, блокчејн исто така ветува дека ќе обезбеди соодветна, јавно достапна инфраструктура за полнење која ќе се справи со предизвикот од “недостаток на опсег”, овозможувајќи им на поединците да ги направат своите приватни ЕV станици за полнење достапни за јавна употреба, но со плаќање.

2.Банкарство

Никој не е сигурен за влијанието кое ќе го има блокчејн врз банкарството во следните неколку години. Но, токму сега, нуди три главни предности во однос на конвенционалното банкарство, поради што fintech е уверен во неговата иднина.

Побрзи трансакции

Конвенционалните финансиски трансакции трошат многу време додека патуваат преку трети страни. На пример, нормална исплата поминува низ гејтвеј, берза или клириншка куќа. Во трансакцијата може да бидат вклучени десет субјекти,во размена на пораки, усогласување или безбедност, што значи дека продавачот добива исплата само по неколку денови.

Блокчејн ја намалува оваа продолжена временска рамка со децентрализирање на сè. Тоа може да се направи трансакциите да се случат во неколку секунди на кои конвенционално им требаат три или повеќе дена за да се завршат.

Транспарентност и пристапност

Корисниците можат лесно да пристапат кон блокчејните записи и трансакции, и до целосните историски податоци. Така, тој нуди поголема транспарентност во споредба со потаинствениот традиционален банкарски сектор.

Намалени трансакциони трошоци

Конвенционалните меѓународни трансакции патуваат низ централните банки на вклучените земји, а потоа и преку локалните банки. Ова значи дека едно глобално претпријатие може да плати најмногу до 25 долари за трансакција.

Блокчејн ги забрзува трансакциите со кои се намалуваат вклучените трошоци. Тоа ги прави третите лица и нивните трошоци да бидат непотребни. Затоа, бизнисите што прават трансакции во повеќе земји имаат корист.

3.Политика

Системот на политиката, без разлика дали е во секој агол на светот, има некои пропусти и сомнителна етика за време на многу изборни процеси. Електронското гласање кое многу земји го користат и веруваат во изборот на политичарите е ранливо на хакерски напади, но благодарение на блокчејн тхенологијата, изборните тела сега можат да се одбранат од секој кој сака да се меша во демократските права и одговорности на граѓаните.

Загриженоста околу приватноста

Измешаните гласови и “нерегуларностите при гласање” би можеле да бидат нешто од минатото, како и заканата од ривалските влади или терористичките организации да ги хакнат гласовите. Системите за гласање обезбедени со блокчејн технологија би биле потполно отпорни на хакерски напади. Од регистрирање на гласачите до проверка на идентитетот на гласање, системот ќе биде неспорен. Поминати ќе бидат деновите на пребројувања и “несигурности”. Добрата вест е дека многу нации веќе започнаа да го истражуваат блокчејното гласање, а Естонија е една од пионерите.

Зголемување на ангажманот на гласачите

И покрај нивното право за гласање, премногу граѓани не гласаат. Причината е разновидна, вклучувајќи ги и долгите редици, немање време, апатија итн. Блокчејн гласањето ќе ги надмине овие бариери за момент. Откако е-гласањето ќе биде овозможено од паметни телефони или десктоп компјутери, гласачите ќе можат да го дадат својот глас од кое било место за неколку минути. Ова ќе го зголеми ангажманот на гласачите и ќе резултира со посилна демократија.

Заклучок

Блокчејн технологијата е во рана фаза, а инсајдерите во индустријата сè уште размислуваат за начините на кои може да ја искоористат. Но, едно е јасно, блокчејн има моќ да овозможи воспоставување на чувство за демократија и еднаквост преку својата неверојатна моќ.

Leave a comment