19% од светското население купило крипто пред 2019-та: според извештај од Kaspersky

Едно ново истражување од Московската сајбер-безбедносна фирма Kaspersky Lab, претставено на 17-ти јуни, откри дека 19% од луѓето на глобално ниво купиле криптовалути.

Истражувањето, насловено како “Kaspersky извештај за криптовалути 2019”, беше спроведено во октомври и ноември 2018-та година, со вкупно 13.434 испитаници во 22 земји.

Според извештајот, 81% од светското население никогаш не купило криптовалути, додека само 10% од испитаниците изјавиле дека “целосно разбираат како функционираат криптовалутите”.

Во меѓувреме, само 14% од оние кои никогаш не користеле криптовалути би сакале да го сторат тоа во иднина, се вели во извештајот.

Меѓу главните причини зошто глобалните крипто инвеститори престанаа да користат криптовалути, мнозинството од испитаниците ја навеле нивната “превисока” нестабилност, што имплицира потреба од стабилност пред да бидат подготвени да ги користат.

Додека факторот на нестабилност изнесуваше 31%, други важни причини вклучуваат губење на пари на пазарот на мечки, како и верувањето дека крипто “повеќе не е профитабилно”, при што двата фактори подеднакво изнесувале 23% кај испитаниците.

Со тоа, 22% од испитаниците тврдеа дека престанале да користат крипто затоа што не се поддржани со вистински средства. Дополнително, хакерите и слабостите при измами не беа најголемите причини за глобалните корисници на крипто да бидат разочарани, со тоа што испитаниците ги наведоа нив само 19% и 15%, соодветно.

Во соопштението за печатот, кое го придружува извештајот, тимот на Kaspersky истакна дека усвојувањето на крипто-индустријата од страна на глобалните потрошувачи забави поради недостаток на правилно разбирање за тоа како функционираат криптовалутите.

Претходно, друга анкета покажа дека речиси 12% од американските крипто сопственици се долгорочни инвеститори.

Leave a comment