Њујорк Универзитетот нуди диплома по блокчејн технологија

Њујорк Универзитетот (NYU), наводно, стана “првиот” универзитет во САД кој им нуди на студентите диплома по блокчејн технологија, CBS New York објави на 18-ти септември.

Програмата, наводно, ќе биде обезбедена од страна на NYU Stern School of Business, кој исто така беше пионер во понудата на додипломски курсеви во криптовалути и блокчејн. Професорот Ендру Хинкес ја коментираше новата програма:

“Се надеваме дека ќе воспоставиме основи за студентите да можат да разберат што навистина се случува под површината, за да можат да ги разберат правните и бизнис импликациите, и да бидат подготвени да излезат и да се справат со овој нов пазар.”

Според вонредната професорка Кетлин Дерозе, образовното претпријатие очекува од големите компании да соработуваат во рамките на програмата за обука, додека “стартапите во fintech најверојатно ќе ги измислуваат новите извонредни работи”. По зголемувањето на бројот на студенти заинтересирани за новата понуда, Наводно, NYU двојно ги зголемил понудите за оваа учебна година.

Адам Вајт од крипто-берзата Coinbase изјави дека студентите “го гледаат развојот и раѓањето на новата индустрија”, додавајќи дека “на многу начини, гледаме на работите како Биткоин (BTC) и Еthereum (ЕTH) и блокчејн како интернет 3.0.”.

Минатиот месец Coinbase објави студија, покажувајќи дека 42% од првите 50 универзитети во светот имаат најмалку едно предавање за криптовалути и блокчејн. Од 172 паралелки разгледани во студијата, 15% беа понудени од страна на одделот за економија, финансии, право и бизнис, додека 4% беа во одделенијата за социјална наука. Студијата покажа дека курсевите поврзани со блокчејн и крипто се најпопуларни во САД, меѓу другите земји.

Интересот на студентите од САД за крипто се рефлектира не само во образовните програми, туку и во инвестирањето во дигиталните валути. Како што покажа студијата спроведена од Student Loan Report во март, 21,2% од студентите на факултет користеле заем за финансирање на крипто-инвестиција, надевајќи се дека нестабилноста на цените на крипто ќе помогне побрзо да ги платат своите долгови.

Leave a comment