Јужнокорејското министерство за наука најавува шестмесечна иницијатива за младинска блокчејн обука

Владата на Јужна Кореја треба да започне програма посветена на негување на младиот талент во новите области, вклучувајќи го и блокчејн, гласеше денешното соопштение за медиумите.

2018 Innovative Growing Youth Talent Concentration Project е втората фаза од иницијативата по успешната инаугуративна рунда, која траеше од 11-ти до -ти јули.

Домаќин е Корејското министерство за наука и информатичко општество и Институтот за промоција на информатичка и комуникациска технологија.

Учесниците ќе добијат шестмесечен курс за обука во кој ќе бидат опфатени апликации за блокчејн и други технологии во различни сектори, со почеток на наставата  од средина на септември.

Крајната цел, објаснува соопштението, е да ја намали невработеноста кај младите и да ги насочи талентираните лица кон вистинската линија на работа.

“Иако проблемот со невработеноста на младите се јавува како социјален проблем, проблемот со несогласување на работата е сериозен”, изјави Јанг-Кјунг Вон, офицер за софтверска политика во министерството за трговија, индустрија и енергија, тој коментира:

“Целиме кон иновативен раст преку поттикнување на младиот талент, ќе ги поттикнеме талентите кои ќе одговараат на визијата на компанијата, нудиме нови можности за младите луѓе кои бараат работа и активно ги поддржуваме да создадат работни места”.

Јужна Кореја постојано се обидуваше да ја унапреди својата блокчејна интеграција во согласност со неколку големи економии оваа година. Последните планови на државно ниво се појавија минатата недела, кога финансискиот мониторинг на земјата повика на имплементација на блокчејн за тргувањето со акции.

 

Leave a comment